Aktuellt

2017-12-20

Ledförvaltare sökes till Skåneleden

Ledförvaltare sökes till Skåneleden

Vill du arbeta med att stödja och samordna arbetet med att hålla Skåneleden i bra skick? I så fall kan du vara den vi söker! Stiftelsen Skånska Landskap söker nu en tredje Ledförvaltare till sitt skåneledsteam.

För vidare info följ länk:

https://www.skane.se/jobba-hos-oss/Lediga-jobb/id/?assign=7a328b5b-1d27-43fb-933e-25c30af379c0

2017-11-14

Betaversion av Skåneledens nya hemsida ute

Betaversion av Skåneledens nya hemsida ute

Gå in på länken nedan och tjuvkika på hur Skåneledens nya hemsida kommer att se ut! Sajten är under utveckling och kan innehålla buggar och vissa ofärdiga segment. Ser du något som du tycker behöver ändras? Maila till skaneleden@skane.se

2017-08-30

Ny etapp i Burlöv – invigning på lördag

Ny etapp i Burlöv – invigning på lördag

Burlövs kommun är först ut i höstens lansering av fyra nya vandringsetapper som förlänger Öresundsleden från Löddeköpinge ända ner till Höllviken.

Etappen går mellan Spillepeng och Bulltofta och tar dig förbi artrika strandängar, kulturhistoriska minnesmärken och bjuder på en fin utsikt över Lommabukten. Har du tur kan du se fågeln med de blå benen, Burlövs kommunfågel, skärfläckan. 

Var med på invigningen av etappen nu på lördag den 2:a september, med guidad vandring till Boklunden och bandklippning.

Tid: lördag den 2:a september kl. 11.00

Plats: Samling vid Arlövgården

Guide: Cecilia Gagge

Läs mer om den nya etappen här: /leden/sl-5-oresundsleden/14-spillepengen-bulltofta/2017-08-29

Skåneleden nominerat till Stora Turismpriset 2017

Skåneleden nominerat till Stora Turismpriset 2017

Skåneleden har i hård konkurrens med ett flertal andra Skånska turismdestinationer nominerats till Stora Turismpriset 2017.

Motiveringen lyder "Skåneleden har genom nytänkande och föredömliga insatser framgångsrikt skapat en attraktiv outdoor-reseanledning året runt och därmed blivit en stark framgångsfaktor för både nationell och internationell turism".

Stora Turismpriset är en nationell tävling och priset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, en fristående stiftelse vars syfte är att främja utvecklingen av kunskap inom svensk turism.

Vinnaren av det Stora Turismpriset får 100 000 kronor, respektive läns kandidat får en belöning på 10 000 kronor som ska användas till en kunskapsfrämjande insats. Priset delas ut i samband med SKL-dagen i Stockholm den 7 december.

Läs mer på Tourism in Skånes hemsida  www.tourisminskane.com/aktuellt/skaneleden-tavlar-om-stora-turismpriset2017-07-12

Vandra genom betesmark

Vandra genom betesmark

Sommartid förekommer det betesdjur där Skåneleden passerar, t.ex. vid kustnära naturreservat.

Betande tamdjur såsom kor, hästar och får bidrar till att hålla landskapet öppet och artrikt och ger oss vandrare fina strandängar att njuta av. Men kan också utgöra ett orosmoment för den som inte är van vid att möta betande djur i naturen. Passerar du genom en betesmark kan du tänka på följande:

 

 

 

 


  • Gå runt om en flock betesdjur, passera inte rakt igenom.
  • Håll avstånd, speciellt till kalvar och andra ungar.
  • Oftast är en medföljande hund orsaken till att vissa betesdjur kan bli aggressiva, detta även om hunden är kopplad.
  • Uppträd lugnt i närheten av djuren.
  • Gå inte mellan tjur och flocken.
  • Stäng eventuella grindar bakom dig.

Tänk också på att även om du följer Skåneleden rör du dig ute i naturen på egen risk.2017-07-03

Flyttstök!

Flyttstök!

Skåneledens nya hemsida lanseras inom kort!

Fram till dess kan vissa funktioner på hemsidan fungera sämre än vanligt, med risk för ev. kartfel, inaktuella gpx-filer och buggar. Håll ut! Snart kan du utforska Skåneleden som förr och dessutom få tillgång till en rad nya inspirerande funktioner.2017-06-12

Ny Skåneled på Ven. Välkommen på invigning!

Ny Skåneled på Ven. Välkommen på invigning!

Kom och upplev Ven till fots.
Foto: Perry Nordeng

Som en del av Öresundsleden kan du nu vandra längs den natursköna och säregna ön Ven i Öresund. Passa på att ta dina första steg på leden och njut av sång- musik och grillad korv på invigningen den 17:e juni!

Den nya etappen som fått namnet SL5-9A: Ven runt, är 12 km lång och tar dig, i huvudsak på grusstigar, runt hela ön. Med sin speciella utformning - gräsbevuxna branter som ger känslan av en platå som reser sig ur havet, unika artrikedom och inte minst spännande historia erbjuder ön en stimulerande och omväxlande vandring. Det finns gott om faciliteter längs leden, såsom toaletter, vatten liksom närhet till caféer, restauranger, boende och sevärdheter. Med sin artrikedom är större delen av ön naturreservat. Här kan du skåda sällsynta jätte-fräken och roas av backsvalorna framfärd längs öns stupande branter.

Varmt välkomna till invigningen 17:e juni! Vi ses i Bäckvickens hamn klockan 12:15. Det bjuds på grillad korv med bröd, dricka, sång- och musik. För dig som vill finns det också möjlighet att vandra en del av etappen tillsammans med Skåneledsteamet från Region Skåne och Stiftelsen Skånska Landskap.

2017-04-05

Vårvandringsdag i Fulltofta

Vårvandringsdag i Fulltofta

Vill du komma igång med vandring på Skåneleden? 7 maj erbjuder Skåneleden och Stiftelsen Skånska Landskap tillsammans med Hörby och Höörs kommun en dag för alla vandringsintresserade. Under dagen erbjuds ett stort antal kostnadsfria vandringar för både den erfarne, den nyligen intresserade och familjer.

Turen mellan Ekeröd och Fulltofta är rätt val för dig som vill få inspiration om allt som berör vandring. Vi vandrar på Skåneleden och guiden kommer att göra stopp för att dela med sig av sina bästa tips gällande utrustning, vandringslitteratur och europeiska vandringsleder. Skåneledsvandringen mellan Höör-Bjeverröd och Fulltofta är för dig som är sugen på att lära dig mer om kulturhistoria. Bägge turerna är dagsvandringar och du hämtar ut din biljett på plats vid Fulltofta Naturcentrum samma dag. Vi erbjuder busstransport från naturcentrat till vandringens startpunkt. Du kan också ta tåget från t.ex. Malmö eller Lund till Höör där vi hämtar upp med egen buss.

Programbladet till Vårvandringsdagen innehåller alla detaljer om starttider, turernas längd och de andra aktiviteter som erbjuds. Mer information om Fulltoftaområdet finns på Stiftelsen Skånska Landskaps hemsida.2016-10-06

Vandra med guldkant i Skåne

Vandra med guldkant i Skåne

Belöna dig själv med en massage och en varm bastu på ett spa efter vandringen.
Foto: The Lodge, Johan Kalén

Höstvandra med guldkant i Skåne. Hösten är den bästa tiden att skämma bort sig med ett värmande bastubad eller en lyxig spa-upplevelse efter en frisk vandringstur. Ladda på med energi i oktober och boka in en helg med frisk luft, motion och lyx utöver det vanliga. Här är några tips på hur du kan kombinera vandringsupplevelsen i Skåne med en varm bastu, god mat och en skön säng.

Nog för att det har sin charm att vandra och övernatta i ett vindskydd men när höstmörkret faller och temperaturerna sjunker så är det skönt att få komma fram till ett uppdukat bord och en varm bäddad säng efter en heldag med frisk luft och motion.

En vandring på Skåneleden kan enkelt kombineras med lite lyx i tillvaron. Leden sträcker sig över stora delar av Skåne och passerar därför även flera utav Skånes finaste spa- och boendeanläggningar. Här är några av de platser som Skåneleden tar dig till, men se till att boka ditt boende i tid och kolla upp avgångar med kollektivtrafik i förväg. Det kan vara bra att veta att du vandrar uppskattningsvis 4km på en timme i normalt tempo, ej inräknat foto och fikastopp.

Vilken vandringsupplevelse väljer du att skämma bort dig med i höst?

Kust - kustleden SL1

Torekov Hotell
Slappna av och fyll på med energi på Torekov hotell efter en vandring längs Bjärehalvöns klippiga kust. Här kan du till exempel boka ett komplett vandringspaket med övernattningar, spa och mat -allt samlat i ett.
Etapper i närheten: 17 & 18

Torekov Warmbadhus
Boka in någon utav Torekov Warmbadhus behandlingar halvvägs på vandringen. Eller varför inte prova på ett ört- eller tångbad? Vi kan garantera att du sover gott efter en hel dags vandring och vetskapen om att du har gett dig själv en riktig retreat.
Etapper i närheten: 17 & 18

Hovs Hallar hotell
Somna gott nära naturen i en rogivande miljö på Hovs Hallar hotell. Ät i restaurangen och avsluta kvällen med ett bad i utomhusbadtunnan eller njut av havsutsikten från bastun. Bästa uppladdningen för att fortsätta vandringen nästa dag.
Etapper i närheten: 16 & 17 

Hotell Skansen, Båstad
Avsluta vandringen i Båstad och följ Skåneleden längs strandmynningen och ända fram till dörren på Hotell Skansen. Behöver du kylas av efter turen finns kallbadhuset till förfogande med tillhörande bastu, likväl som värmande pooler, gym och bokningsbara behandlingar.
Etapper i närheten: 15 & 16 

Nord-Sydleden SL2

Häckeberga Slott
Vandra runt i Häckebergas slottsmiljöer för att sedan checka in på slottet och njuta av interiören, god mat och romantiska rum. Slottet ligger vackert inramat av Häckebergasjön som bjuder på vackra vyer och du kan även avsluta vistelsen med en fisketur på sjön i en av slottets egna båtar.
Etapper i närheten: Häckeberga runt 25km 15-15A 

The Lodge, Södra Ugglarp
Detta hotell uppenbarar sig mitt i skogen på toppen av Romeleåsen, The Lodge. Njut av god mat och slappna av i jacuzzin som blickar ut över det böljande landskapet. Det går även att boka en picknickkorg på hotellet med tillhörande karta att ta med sig på vandringsturen.
Etapper i närheten: 13 & 14 

Ås-åsleden SL3

Nyrups Naturhotell, Höör
Gör en avstickare från leden och ta dig till Nyrups Naturhotell för en totalupplevelse ute i naturen. Här kan man testa på att sova i en egen yllehydda eller medverka på gemensam utomhusmatlagning tillsammans med andra. En unik utomhusupplevelse som går väl i linje med vandring.
Etapp i närheten: 7 

Österlenleden SL4

Ystad Saltsjöbad
Vandra på Österlenleden och ta dig fram till Ystad Saltsjöbad, ett anrikt badhotell med uppvärmda utomhuskällor och spa-behandlingar att skämma bort sig med. Ät gott i restaurangen och njut av havsutsikten.
Etapper i närheten: 1 & 12

Talldungen gårdshotell, Brösarp
Utöver Skåneleden finns det flera lokala vandringsslingor kring Brösarp som du enkelt kan kombinera med en skön vistelse på Talldungen gårdshotell. Hotellet är känt för sin enkla men rustika matlagning och du kan även skippa att packa ner matsäck och istället köpa deras egna ekologiska picknickkorg med tillhörande karta att ta med ut på vandringen.
Etapper i närheten: 6 och lokala slingor

Öresundsleden SL5

Pålsjöbaden kallbadhus, Helsingborg
Avsluta vandringen vid Pålsjöbaden kallbadhus med ett uppfriskande dopp i det blå och en värmande bastu med slående utsikt över hav som möter himmel. Om hungern gör sig påmind går det även bra att äta något lättare i det egna caféet.
Etapper i närheten: 6 & 7

Falknästet, Kullaberg
Slå på stort och belöna dig med ett unikt boende vid Kullens fyr längst ute på Kullabergs naturreservat, Falknästet. Du sover uppe på höjd över havet med en oslagbar utsikt över klipplandskapet och det friska havet. Ta en lång sovmorgon och fortsätt sedan vandringen.
Etapper i närheten: 3 & 4

Örenäs Slott, Glumslöv
I höjd med Glumslövs backar ligger Örenäs Slott där du kan både boka in dig i slottsbyggnaden med anor från 1800-talet eller i den nyare hotell anläggningen med tillgång till bad och bastu. Ät en riklig frukostbuffé i slottssalen innan du checkar ut och fortsätter din vandring.
Etapp i närheten: 8

Mötesplats Borstahusen
Norr om Landskrona hittar du charmiga och familjeägda Mötesplats Borstahusen. Boka in en kväll på intilliggande Piacente Spa med en fyrarättersmeny på Erikstorp Kungsgård för en helhetsupplevelse med flärd. Somna sedan gott i någon utav Mötesplats Bortstahusens mysigt inredda stugor belägna precis intill strandkanten och Skåneleden.
Etapper i närheten: 8 & 9

Se fler vandringsförslag på Skåneleden här

2016-09-29

Vandringsevent lockade tusentals besökare!

Vandringsevent lockade tusentals besökare!

Vandringar längs Österlens stränder ingick i Eurorando
Foto: Johan hammar

Under en vecka i september njöt tusentals besökare från hela Europa av Skånes natur, kultur, städer och landsbygd. Efter många års arbete med att planera inför vandringseventet Eurorando kan vi äntligen säga att ja, Skåne är en vandringsregion av internationell klass!

Den 10-17 september arrangerade Skåne, Svenska Turistföreningen (STF) och Europeiska Vandringsföreningen (ERA) ett stort vandringsevent, Eurorando, här i Sveriges sydligaste region.

Under Eurorando kunde besökarna välja mellan över 80 dagsvandringar i hela Skåne (och dessutom på Själland i Danmark!). De mest bokade vandringarna fanns i nordvästra Skåne med närhet till värdstaden Helsingborg där också invigningsfest och avslutningscermoni arrangerades. Vandringarna var under veckan av varierande längd och svårighet och olika temavandringar visade upp Skånes breda utbud av natur, kultur, mat och historia.

Intresset från media har varit stort och Eurorando har uppmärksammats såväl på internationell, nationell som lokal nivå i olika medier. Eurorando är det event som fått störst uppmärksamhet i media i Skåne 2016.   

Lis Nielsen är President i ERA har varit lyrisk över alla de glada ansikten hon mött under veckan när hon varit runt på olika vandringar.  "Alle jeg møder omtaler Skåne i begejstrede vendinger og planlægger allerede nu at komme tilbage med familie eller venner."

Lite siffror från Eurorando:

- 3000 personer deltog i Eurorandoveckan
- Totalt vandrades över 100 000 km
- 24 olika nationaliteter deltog i Eurorando - de flesta europeer men även USA var representerat!
- 7189 unika vandringar genomfördes under veckan

Att Eurorandos deltagare lyckades pricka in en vecka där Skåne bjöd på vandring i sommartemperaturer gjorde inte veckan sämre. Nu fortsätter arbetet med att utvärdera effekterna av Eurorando och en sammanställning av besökarnas upplevelser kommer att finnas tillgängligt i november 2016.

2016-07-22

Weekendvandra under Eurorando

Weekendvandra under Eurorando

Vandra längst kusten vid Hovs hallar under Eurorando
Foto: Mickael Tannus

Nu lanseras weekendpaket för dig som vill vandra under Eurorando men inte kan delta under hela veckan. Vandra två eller tre dagar - du bestämmer! I paketen ingår utvalda vandringar med vandringsvärd, lunchpåse och access till invignings-/avslutningsfesten.

När Europa kommer till Skåne och vandrar under Eurorando den 10-17 september finns det över 80 vandringar att välja mellan. För att göra det enklare för dig att välja är dessa uppdelade i 6 vandringspaket med olika teman. Nu lanseras också weekendpaket med 2 eller 3 dagar för dig som inte kan vandra hela veckan. Dessa paket passar både van som ovan vandrare. Ett par sköna skor är allt du behöver!

Weekendvandra 2 dagar den 10-11 september

Följande ingår;
2 natursköna vandringar
2 luncher
Service av vandringsvärd
Access till invigningsfesten 10 september
Kostnad (inkl. deltagaravgift): 400 kronor

Weekendvandra 2 dagar den 15-17 september

Följande ingår;
3 natursköna vandringar
3 luncher
Service av vandringsvärd
Access till avslutningsfesten 17 september
Kostnad (inkl. deltagaravgift): 500 kronor

Läs mer och boka på Eurorandos hemsida

2016-05-27

Nu lanseras appen "Vandra i Skåne"

Nu lanseras appen "Vandra i Skåne"

Digital utveckling gör det enklare för fler att vandra, som här på Österlen
Foto: Johan Hammar

Fyra skånska företag har vunnit 1.6 miljoner kronor i Post- och telestyrelsens utlysning. Pengarna har använts till att utveckla vandringsappen "Vandra i Skåne" som nu lanseras i sin första version med SL5 Öresundsleden.

Förutom att fungera som en vandringsapp om Skåneleden vänder den sig samtidigt till hörsel- och synskadade vandrare - något som gör Skåneleden unik även internationellt. 

Projektet kallas "Skåneleden för alla" och bakom står Hi-Story från Karlskrona/Malmö,  Mindtrekking i Lund samt Malmöföretagen Alesmark Ord & Bild och  Döviana.

Appen ska visa information om sträckorna och utvalda sevärdheter längs leden kommer att läsas in och teckentolkas. Appen ska även tipsa om var vandrare kan äta, sova och finna annan service. Det ska också gå att se Skånetrafikens hållplatser och aktuella kartor.

Tekniken bakom appen tas fram av Hi-Story som även står för inläsning av texter på svenska, engelska och för syntolkning. Filmerna med teckenspråk tas fram av Döviana. Vandring, foto, text och research står naturvägledaren/vandringsguiden Kenneth Joelsson och frilansjournalisten Caroline Alesmark för. Kenneth och Caroline gav våren 2015 ut guideboken "Vandra Skåneleden" som i juni 2016 lanseras i engelsk utgåva.

Appen lanseras nu i sin första version inför Eurorando och kommer att kompletteras med SL3 Ås till åsleden, SL4 Österlenleden. Du kan ladda ner den via Apple och Android from och med måndagen den 29:e augusti. 

2016-05-09

Nu finns Skåneleden på Google Street View!

Nu finns Skåneleden på Google Street View!

Google Trekker-kameran på ryggen
Foto: Johan Persson

Under 2015 fotades delar av Skåneleden med hjälp av Googles kameror. Målet är att göra det enklare för alla som vill planera en vandring på Skåneleden. Nu finns resultatet publicerat!

De första sträckorna att publiceras i maj 2016 är Ås till åsleden och Öresundsleden, två av Skåneledens mest populära delleder. Under sommaren fortsätter satsningen med att föreviga Skåneleden på Österlen med Googles trekker-kamera. 

Både Stiftelsen Skånska Landskap, kommuner, Länsstyrelsen och Skåneledsteamet har hjälpt till att bära kamerautrustningen, som bärs i en ryggsäck, längs med Skånes dramatiska klippkuster, genom fiskelägen, över grönskande åsar och runt Skåneledens lägerplatser.

Som vandrare kan du nu klicka dig fram på Skåneleden innan du beger dig ut - du kan se hur lägerplatserna ser ut, hur terrängen ter sig, var de vackraste utsikterna finns och hur kuperad leden är. Genom att kunna se mer ska du som vandrare enklare kunna avgöra om sträckan passar dig och bli bättre förberedd innan du knyter skorna. 

Här kan du se resultatet: https://www.google.com/maps/streetview/#skane 
Samtliga etapper som är fotade kommer att uppdateras med information och länkar till Google Street View på respektive etappsida

Välkommen ut på den virtuella Skåneleden!

2016-04-26

Lägerplatser längs Nord till sydleden byter namn

Lägerplatser längs Nord till sydleden byter namn

Lägerplatsen i Dörröd (före detta Bilarp).
Foto: Kenneth Joelsson

I samband med kvalitetshöjning av Skåneleden byter tre lägerplatser längs Nord till sydleden namn.

Nu finns det nya Skåneledsskyltar ute på Nord till sydleden. I samband med det byter några av Skåneledens lägerplatser namn.

Skåneledens hemsida är uppdaterad med de nya etappnamnen men i den aktuella papperskartan för Nord till sydleden anges de gamla lägerplatsnamnen. 
I en övergångsperiod kommer både det nya och gamla lägerplatsnamnen att finnas med på Skåneledens etappsidor. För varje etapp som berörs anges de gamla namnen anges i parantes på webben tills en ny papperskarta för SL2 Nord till sydleden trycks upp, beräknat nytryck är våren 2017. 

Lägerplatser som berörs av namnändringen är:

Glamberga har blivit Sturup
SL2 etapp 15a Sturup-(Glamberga)-Dörröd-(Bilarp)
SL2 etapp 16 Sturup-(Glamberga)-Eksholmssjön

Allmänningen har blivit Häckeberga
SL2 etapp 14 Väderkullen-Häckeberga-(Allmänningen)
SL2 etapp 15 Häckeberga-(Allmänningen)-Sturup-(Glamberga) 

Bilarp har blivit Dörröd
SL2 etapp 15a  Sturup-(Glamberga)-Dörröd-(Bilarp) 
SL2 etapp 19 Dörröd-(bilarp)-Simontorp

Har du frågor kring lägerplatserna är du välkommen att kontakta info@skaneleden.se

2016-03-14

Kulturvandra i påsk

Kulturvandra i påsk

Skånes konstrunda på Österlen
Foto: skane.com precious people

På Skåneleden går det alldeles utmärkt att bejaka både natur- och kulturupplevelser, här tipsar vi dig om hur du enkelt kan kombinera dessa två i påskhelgen.

Den 25 mars-3 april är det åter dags för Skånes årliga konstrunda på Österlen. Under en dryg veckas tid öppnar skånska kreatörer upp dörrarna till sina studios och gallerier för entusiasmerande besökare. Här tipsar vi om helgens bästa konstvandringar. 

Art Walk i Tjörnedala

I ett samarbete mellan Tjörnedala konsthall och Stiftelsen Skånska Landskap har en konstvandring tagits fram, där besökaren kan kombinera naturupplevelse med konstupplevelse.

Vandringen utgår från Tjörnedala konsthall och följer den blå slingan, som är 2,5 kilometer lång. Tre konstinstallationer möter besökaren längs stigen, skapade på plats, inspirerade av och i samspel med naturen.
Läs mer om konstvandringen här.  


Skåneledsvandring med konstfokus

Vill du vandra lite längre? Ta till exempel en smakbit av SL4-5 (Simrishamn-Kivik) längs Skåneleden. Starta i Baskemölla och vandra sedan norrut. Vid Tjörnedala lämnar du Skåneleden och havet bakom dig och följer sedan den blå-markerade strövområdesstigen upp till Tjörnedala Konsthall. Där passar du på att fylla på med energi och att botanisera bland konsten. När du njutit klart av utställningen och fikan fortsätter du att följa den blå stigen tills den åter leder dig mot havet. Därifrån fortsätter du vandringen norrut utmed Skåneleden tills du når det gamla fiskeläget Vik, där nya upplevelser väntar. 

Vandringen är totalt ca. 8 kilometer lång och Skånetrafikens bussar rullar till Baskemölla och Vik.

Fler påsktips

Håll utkik efter den klassiska röda och gula bollen längs vägen och gör avstickare för oväntade möten och upplevelser. 

Du missar väl inte att köpa med dig något gott till påskmiddagen? På Österlen är det aldrig långt till en gårdsbutik, kanske lite Brantevikssill, ägg eller ett saftigt bröd kan smaka?

Läs mer om utställningen på Tjörnedala Konsthall här: Tjörnedala Konsthall

Se öppettider och hitta mer information om konstrundan 2016 här: Konstrundan i Skåne

Vi på Skåneleden önskar en glad påsk!

2016-02-22

Vandra med barnen under sportlovet

Vandra med barnen under sportlovet

Gör upp en eld tillsammans med barnen
Foto: Anders Larsson

Använd sportlovet till att komma ut i naturen. Skåneleden erbjuder vandringar för äventyrare i alla åldrar. Så ta med kidsen ut och skapa utrymme för gemensam kvalitetstid - att uppleva naturen tillsammans stärker samhörigheten.

Vandra med mindre barn: Välj en kortare sträcka med ett spännande slutmål. Gärna längs krokiga stigar med klättervänliga stenar och broar att passera (spång är också kul för barn men kan vara hal vintertid). Lägg krutet på detaljerna utmed vägen. Undersök hemlighetsfulla spår i snön, lär ut hur man tänder och släcker en lägereld.

Bra att tänka på
•    varma fötter och händer - ta med extravantar och handvärmare.
•    varm dryck får fart på en frusen liten kropp.
•    favoritmellanmål ger energiboost.
•    ved och stickor blir både värme och en uppskattad aktivitet.
•    glöm inte spårboken.

Lämpliga sträckor utmed Skåneleden:
SL2-13A naturum Skrylle
SL2-9 Fulltofta naturcentrum
SL2-17/21 Torups naturlekplats
SL3-4/5 naturum Söderåsen
SL4-5 naturum Stenshuvud
SL5-4 naturum Kullaberg

Vandra med större barn: Ladda upp på hemmaplan med en spännande vandringsfilm som Wild eller Tracks. Sikta in er på att komma ut och uppleva en egen "vildmarksexpedition". Välj en sträcka med röd eller svart gradering, d.v.s. med mycket naturstigar, där ni kan övernatta i vindskydd. Förbered också maten ni skall ha med er, torka kött och grönsaker hemma i ugnen istället för att köpa frystorkat. Väl ute så anpassa tempot så att ingen känner sig stressad, prioritera en lätt packning. Ta med en kikare och spana rovfåglar! Använd kvällen i vindskyddet till att elda, laga mat och snacka. Dela med er av tankar och berätta historier innan sömntåget kommer rullandes och ni kryper ner i sovsäcken.

Bra att tänka på
•    undvik bomullskläder, de torkar sakta och kyler om du svettats under vandringen.
•    ta med karta och kompass. Elektroniska hjälpmedel, t.ex. din smartphone, kan sluta fungera i kyla.
•    vid frysrisk - bär vattenflaskan nära kroppen eller vira in den i ett gammalt liggunderlag
•    vandringsstavar är bra stöd om det är isigt eller halt ute.
•    spritkök fungerar under 0 °C, däremot inte de gasdrivna.
•    ett tjockt sovsäckslakan ger bättre isolering i sovsäcken. För säkerhets skull, kolla upp förväntad nattemperatur innan avfärd.
•    ordentligt med snö? Prova att vandra med snöskor, mycket populärt i Alperna.
•    överskatta inte er förmåga! Du vill förhoppningsvis ha med dig ungarna under fler turer framöver, undvik för långa dagsavstånd.
•    Många dricksvattenutkast vid lägerplatserna är avstängda under vintern.

Lämpliga sträckor och vindskydd utmed Skåneleden:
SL1-3/4/5/6 Bökestad, Brotorpet och Vesslarp
SL2-13A/14/15 Skryllegården, Väderkullen och Allmänningen
SL2-20 Snogeholm
SL3-3/4 Klåveröd och Lierna
SL4-7B Agusa       
SL5-4 Josefinelust och Strandbaden    

2016-01-22

12 tips inför vintervandringen

12 tips inför vintervandringen

Skåneleden vid Klåveröd är rejält snöklädd i januari 2016
Foto: Mickael Tannus

Ska du ut på Skåneleden nu i vinter? Här ger Skåneleden 12 tips till hur du bäst förbereder dig inför vandringen och vad du kan packa ner i ryggsäcken för att underlätta din tur.

Packnings- och utrustningstips inför vintervandringen:

1. Packa ner karta och kompass om ni vandrar på ödsligare delar av Skåneleden. Faller det mycket snö kan stigar och ledmarkeringar försvinna bort under snötäcket och då skall ni kunna navigera efter dessa klassiska hjälpmedel.

2. Elektroniska hjälpredor som gps och smartphone kan sluta fungera i kylan.

3. Undvik kläder av bomull då detta materialet torkar dåligt om ni blir svettiga under själva vandringen. Välj istället t ex naturmaterial som ull. 

4. Det kan bli väldigt kallt och obehagligt när ni stannar upp för att slå läger vilket i värsta fall kan leda till hypotermi. Sjukvårdsupplysningens främsta tips är att ha mössa, drick söta varma drycker, ha med extra kläder som är torra. Läs mer här. 

5. Vandringsstavar kan vara ett bra stöd om underlaget är isigt och halt.

6. För att undvika att dricksvattnet fryser till under vandringen så förvara gärna vattenflaskan nära kroppen. Man kan också vira en del av ett gammalt liggunderlag runt flaskan för att förbättra isoleringen.

7. Gasdrivna kök brukar sluta fungera när det går neråt nollan, nyttja spritkök istället.

8. Skall ni övernatta ute och är osäkra på om era sovsäckar räcker till, medtag ett tjockare sovsäckslakan för att förbättra värmeisoleringen i sovsäcken.

9. Bra liggunderlag, gärna två stycken.

10. Kläder och mössa både för dagen och natten. 

11. Koka vatten i vattenflaska och häll i en lämplig flaska och stoppa i sovsäcken som element. 

12. Kolla också för säkerhets skull upp förväntad nattemperatur innan avfärd så att ni vet vad ni ger er in på.

Mycket nöje därute!

Mer av Skåneledens packningstips finns du här. 

Vill du ta tips på vandringar?
- Se Skåneledens mest populära etapper här. 
- Se Skåneledens vandringsförslag här.  

2015-12-16

Skåneleden söker modeller

Skåneleden söker modeller

Är du Skåneledens nästa modell?
Foto: Mickael Tannus

Nu är vi på jakt efter vana vandrare som vill vara med och sprida Skåneleden vidare. Vi söker därför modeller till nästa fotografering på Skåneleden.

Som en del i Skåneledens stora satsning att höja kvaliteten på leden så pågår även ett arbete med att avbilda platser och upplevelser som du som vandrare kan uppleva längs leden. Målet med detta är att inspirera ännu fler till att ta sig ut i Skånes vackra natur.

Skåneleden är öppen för alla men för att sprida budskap om Skåneleden arbetar vi utifrån några olika målgrupper. För den här fotograferingen söker vi personer som är vana vandrare och som gärna har ingångna kängor, egen vandringsutrustning och som gärna rör sig ute på Skåneleden. Och som självklart tycker att det känns OK att bli fotograferad.

Vi söker dig som är mellan ca 30-50 år gammal.
Vi ser gärna att en mindre grupp anmäler sig och att modellerna representerar den mångfald som finns i vår region.
Vi söker totalt ca 10 personer, du kan anmäla dig själv eller anmäla en mindre grupp (3-4 personer).

Om fotograferingarna:
Fotograferingarna kommer att börja i mellandagarna och pågå en bit in på våren men vädret avgör vilka dagar det blir.

I och med att vintermörkret tågat in över Skåne så rör det sig om ganska korta fotochanser för att vår fotograf ska kunna fånga ett bra ljus, och vi beräknar varje fototillfälle att ta lite olika tid beroende på detta men troligen inte längre än 2 timmar + restid/tillfälle. 

Det kommer röra sig om totalt 4-5 fototillfällen i Skåne och du kan anmäla dig till en eller flera fototillfällen.

Ersättning:
Som ersättning får du guideboken Vandra Skåneleden, med 29 utvalda vandringar längs Skåneleden, (värde 300kr) två av Skåneledens delledskartor (värde 300kr), eventuell reseersättning, samt några härliga timmar ute på leden med en professionell fotograf.

Hur du anmäler dig:
Anmälan sker till fotografen micke@tannus.se, så snart som möjligt med följande information:

- Kort text om dig och din vandringsvana
- Bild på dig
- Ditt namn, e-postadress och telefonnummer.
- Ange hur många tillfällen du/ni kan tänka er att vara delta.

Fotografen gör ett urval av modellerna löpande så först till kvarn!

2015-12-08

Ta tåget till Trelleborg och korsa Söderslätt till fots

Ta tåget till Trelleborg och korsa Söderslätt till fots

Kyrkan i Fru Alstad byggdes redan på 1400-talet
Foto: Therese Vorbau

I samband med att Trelleborg C invigs den 12 december dras Skåneleden om så att du enkelt kan ta tåget och påbörja din vandring på Söderslätt från stationen.

Helgen 12-13:e december får Trelleborg pågatågsförbindelse med Malmö och övriga Skåne. Nya Trelleborg C invigs som sig bör med pompa och ståt, du kan se hela programmet här. Förutom närheten till färjeterminal, stadscentrum, busservice och turistbyrå kommer du också enkelt och bekvämt kunna ta dig direkt ut på Skåneleden.

I samband med comebacken för persontåg dras nämligen Skåneleden om för att nu starta precis utanför Trelleborg C. Mittemot turistbyrån kommer en entrétavla med hänvisningsskyltar att monteras och sedan är det bara att börja följa ledmarkeringarna norrut. Vill du vandra eller löpa hela etappen fram till Torup så är sträckan nära 30 km lång. Länk till SL2 etapp 21. 

Tycker du det blir för tufft kan du redan norr om Fru Alstad ta bussen åter till Malmö från hållplats Fru Alstadsvägen. Eller så fortsätter du fram till Svedala och tar tåget därifrån tillbaka mot Malmö. Möjligheterna är många för att få till en dagsvandring vid Söderslätt!

Det pågår även ett arbete med att bygga en ny lägerplats utmed etappen i Fru Alstad som beräknas vara klar i april 2016.

Följ Skåneleden på Facebook för att få mer information kring vad som händer längs leden!

2015-11-25

Vilka är Skåneledens mest populära etapper?

Vilka är Skåneledens mest populära etapper?

Vacker kustvandring längs Öresundsleden.
Foto: Johan Hammar

Har du svårt att bestämma dig för vilken etapp du ska vandra nästa gång? Ibland kan det hjälpa att se vart andra har vandrat och vad de tycker om. Här är en samlad lista av de 10 mest populära etapperna på Skåneleden.

Listan är baserad på vandrares betygsättning på de olika etapperna på Skåneledens hemsida.

1. Agusa-Brösarp (etapp 14) SL3 Ås-åsleden Vandringen tar dig genom majestätisk bokskog, öppna betesmarker rik på flora och vidare mot Brösarps backars böljande landskap. Längs hela etappen finns kulturminnen som berättar om en svunnen tid som stengärdesgårdar i Agusa och en ödekyrkogård med kyrka från 1400-talet på höjden vid Hörröd.

2. Söderåsens nationalpark-Jällabjär (etapp 5) SL3 Ås-åsleden Ta dig fram genom vackra dalgångar, runda den mytomspunna Odensjön och njut av häpnadsväckande vyer omgiven av skog och artrika rasbranter. Här finns flera spår från historien, de äldsta hittar du i fornåkrar med rösen och stensträngar, troligen från yngre bronsålder.

3. Klåveröd-Söderåsens nationalpark (etapp 4) SL3 Ås-åsleden Etappen är omtalad för sina mäktiga höjdskillnader och den fantastiska utsiktspunkten från Kopparhatten med vyer över dalen. Färden går genom Dejebäcksdalen, genom lövskog och förbi porlande bäckar och vattenfall. Området användes flitigt av dåtidens bönder som lät all mark komma till användning. Dalbottnar användes till slåttermark och vid Dejebäckens fall finner du resterna från Klåveröds kvarn.

4. Krika skog-Klåveröd (etapp 3) SL3 Ås-åsleden Du går genom storslagen bok- och blandskog vidare till öppna hagmarker och utmed Klövabäcken som omges av ett spännande artliv. Vandringen går i upplevelsernas tecken och du passerar vad som sägs vara Skånes högsta punkt, Snuvetuans spännande grotta samt vattendrag och sjöar. Missa inte Klavamölla kvarn med anor från 1600-talet som fortfarande är i bruk.

5. Skäret-Josefinelust (etapp 3) SL5 Öresundsleden Ute på Kullens halvö i nordvästra Skåne bjuds du på hänförande höjder och naturupplevelser. Vandringen tar dig fram på pittoreska gator genom byar och fiskelägen utmed landskapets kust. Vidare möts du av klippor och raukar som berättar om en omtumlande geologisk historia. Platsen vittnar om en försvunnen tid med rester ifrån järnåldern som blandats med nya skapelser som den omtalade konstinstallationen Nimis.

6. Bjeveröd-Ekeröd (etapp 10) SL3 Ås-åsleden Ströva runt på skogbeklädda marker, stega över frodiga åsar och balansera på spänger över en artrik mosse. Passa på att lära dig mer om naturen och området på Fulltofta Naturcentrum samtidigt som du njuter av en kaffe. Området är ett gammalt godslandskap och här finns flera kvarlevor av gårdar, torp och backstugor såväl som adlig mark som tillhört godset på Osbyholm.

7. Farhult-Skäret (etapp 2) SL5 Öresundsleden Du vandrar längs med kustremsan i början av Kullens halvö på smala promenadvägar. Stanna och köp med dig färsk och lokal fisk vid något utav fiskelägena för att tillaga vid nästa lägerplats och lyssna till sträckans fågeltäta sång medan du njuter av vackra vyer över Skälderviken.

8. Domsten-Helsingborg (etapp 6) SL5 Öresundsleden Vandringen kombinerar praktfulla vyer förbi slott och borg med en mjuk övergång till den vackra kuststaden Helsingborg. Du möter spår från istiden vid landborgens brant som bildats av havets vågor och strömmar. På vägen passerar du även Sofiakällan som är Sveriges enda saltvattenskälla.

9. Jällabjär-S Hultarp (etapp 6) SL Ås-åsleden Utmana balanssinnet och ta dig med hjälp av spänger över sumpmark och vidare på stigar över slätt och hed med betande djur. Sträckan bjuder på ett uppdukat bord av natur- och kulturupplevelser med vulkanrester, Skånes största enskog och byn Anderstorp som tidigare agerat slagfält under Skånska kriget.

10. Rydebäck-Landskrona (etapp 8) SL5 Öresundsleden Sträckan ramas in av vackra vyer över ön Ven och sundet i väst och böljande backar och branter med sandstigar i öst. Landskapets dalar och sluttningar är stöpta ur istidens framfart och är idag hem för flera sällsynta djur och växtarter. Strandremsan kantas av färgat tegel som flutit i land från dåtidens kringliggande tegelbruk och bildar en spännande kontrast till ett livfullt och havsblått Öresund.

Håller du med? Du kan själv gå in och rösta på din favoritvandring under varje etapp på hemsidan.

I listan var det uteslutande två delleder som kom fram som populärast men glöm för allt i världen inte bort tystnaden i den skånska vildmarken längs Kust till kustleden, det böljande landskapet med alla mysiga gårdsbutiker längs Österlenleden och Nord till sydleden som tar dig tvärsigenom Skåne där du passerar ett rikt skogslandskap, sjöar och kulturminnen.

Vad är bra att tänka på när du ska ut och vandra? →

Beställ papperskarta till nästa vandring →

2015-11-04

2016 ska bli Vandringens år i Skåne!

2016 ska bli Vandringens år i Skåne!

Vandringens år ska få ut fler barn och unga ut på Skåneleden
Foto: Jenny Brandt

En ny satsning ska få ut fler barn och unga på Skåneleden. Nästa år genomförs därför Vandringens år i Skåne.

2016 arrangeras Eurorando i Skåne, ett stort internationellt vandringsevent som väntas locka 5000-7000 besökare från hela Europa. I samband med det vill Region Skåne parallellt satsa på att få ut fler skåningar och framförallt barn och unga i naturen. Den 2 november beslutade därför regionala utvecklingsnämnden att satsa 2.3 miljoner kronor på projektet Vandringens år 2016. 

Satsningen ska i första hand rikta sig till skolor som i sin undervisning ska få hjälp och inspiration till att ta sig ut i naturen och vandra på Skåneleden. Naturguidningar, utveckla vandringstips och erbjuda hjälp med transport där inte den vanliga kollektivtrafiken fungerar är exempel på projektaktiviteter. 

Initiativet till Vandringens år utgår från ett behov att lyfta in naturvistelse som en del av pedagogiken såväl som att få fler i rörelse, öka kunskapen om natur och kultur i Skåne och få fler barn och unga att uppleva naturens läkande egenskaper. Studier visar att det är stor skillnad i Skåne på vilka som vistas i och har tillgång till natur. Förhoppningen är att projektet kan bidra till att väcka fler barns nyfikenhet kring den skånska naturen och nå ut till skåningar som inte vanligtvis brukar vandra på Skåneleden. 

Satsningen genomförs i samarbete med Stiftelsen Skånska Landskap som förvaltar och utvecklar 19 strövområden i Skåne och har ett koordinerande uppdrag för Skåneleden. 

2015-11-02

Upplev Skånes nationalparker

Upplev Skånes nationalparker

Höga höjder i Söderåsens nationalpark
Foto: Sven Persson

Visste du att Skåneleden går genom två av Skånes tre nationalparker? Här får du tips på vandringar där du upplever Skånes finaste och mest skyddade natur.

I Sverige finns totalt 29 nationalparker som har bildats för att bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv och för att skydda områden som annars hotar att förstöras eller försvinna. Det är de finaste och mest värdefulla delarna av det svenska landskapet som bevaras och skyddas som nationalparker.

Varje park har en plan som beskriver hur området ska skötas för att naturvärdena ska kunna bevaras. Normalt får naturen vara som den är. Men i vissa nationalparker måste den traditionella skötseln fortsätta för att hindra ängar och hagar från att växa igen. Du kan läsa mer om Sveriges nationalparker här. 

När Skåneleden går genom Skånes nationalparker kan ledens markeringar se lite annorlunda ut än vad du är van vid. Här kan de orangea markeringarna bestå av orange tygband runt träden istället för målad färg eller brickor. På banden står det vilken delled du är på, i Söderåsen är det SL3 och i Stenshuvud är delledens förkortning SL4. 

Skånes tre nationalparker hittar du här:

Söderåsens nationalpark
Söderåsens nationalpark är en av Skånes mest välkända naturområden. Missa inte den oslagbara utsikten vid Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna. Här är naturen omväxlande och bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor och strömmande vattendrag. Fika och se utställning kan du göra på  naturum
Etapp: Ås till åsleden SL3 etapp 4 Klåveröd-Söderåsens nationalpark
           Ås till åsleden SL3 etapp 5 Söderåsens nationalpark-Jällabjär 

Stenshuvuds nationalpark
Österlens pärla Stenshuvud motbevisar tesen om att Skåne skulle vara platt. Området består av ett skogsbeklätt berg med hela tre toppar där den högsta uppmäter 97 meter och ger en magisk utsikt över långa vita sandstränder. Men nationalparken, som bildades 1986, är mer än så. Området är präglat av påverkan av bete och jordbruk. Odlingsrösen, stengärdsgårdar och fornlämningar i området vittnar om människans närvaro. Här finns också ett naturum att besöka. 
Etapp: Österlenleden SL4 etapp 5, Simrishamn-Kivik

Dalby Söderskog nationalpark 
Skåneleden går inte genom Dalby Söderskog men området är likväl besöksvärt. Redan 1918 bildades denna nationalpark som präglas av ädellövsskog. Här ska naturen utveckla sig själv förutom vissa insatser som människan gör för att rädda eken i området.  
Här kan du läsa mer om Dalby Söderskog nationalpark

2015-10-27

Skåneleden som plats för integration

Skåneleden som plats för integration

Naturen bidrar till nya upplevelser

I två aktuella projekt får SFI-studenter från Malmö och ensamkommande ungdomar från Hässleholm komma ut i skogen med en guide - som en del i sin språkutveckling och introduktion till Sverige.

Drygt 140 vuxna SFI-elever från Komvux Södervärn och cirka 25 ensamkommande ungdomar från tre olika HVB-boenden i Hässleholm kommer under året få besöka Skåneleden eller ett strövområde i två olika projekt. Stiftelsen Skånska Landskap ansvarar för projekten, i samarbete med Komvux Södervärn och Hässleholms kommun, med anslag från Region Skåne.

Skåneleden för ensamkommande ungdomar

Under tre dagar i slutet av oktober kommer en grupp ungdomar i åldern 14-18 år att få uppleva Skåneleden i Hovdala, Vedema och Vittsjön tillsammans med en naturguide. Ungdomarna kommer från Afghanistan, Syrien, Marocko, Eritrea och Albanien och har varit i Sverige under olika lång tid, från en vecka upp till 18 månader.

Att som ny i Sverige få komma ut i skogen har tidigare visat sig vara positivt för både språkinlärning, sammanhållning och välmående. Det blir en paus från vardagen, men också ett första möte med den svenska naturen. Deltagarna kommer bli introducerade till den svenska allemansrätten och få möjlighet till att göra upp eld, fiska och bygga vindskydd. Men det är själva vandringen och upplevelsen i sig som är i fokus. 

Tre mindre grupper besöker Vedema, Hovdala och Vittsjön den 27-29 oktober. Media är välkomna att delta. Meddela Kenneth Joelsson i förväg.

27/10 Skåneleden i Hovdala
28/10 Skåneleden i Vedema
29/10 Skåneleden i Vittsjön

Kenneth.Joelsson@skane.se, Koordinator Skåneleden. 

Naturvistelse för vuxna SFI-studenter

I våras var närmare 80 vuxna SFI-elever ute i Järavallen och Häckeberga, i november kommer ett sextiotal studenter att besöka Fulltofta och Häckeberga. Eleverna kommer i första hand från Afghanistan, Irak, Syrien och Somalia och har varit relativt kort tid i Sverige.

− Vi kan jobba med språkinlärningen på ett annat sätt och i en annan miljö än den vardagliga. Och vi kan göra det under trevlig samvaro, samtidigt som eleverna får stifta bekantskap med omvärlden utanför Malmö. För många är det första gången de får se hur den svenska naturen ser ut, säger Joakim Dahlin, SFI-lärare på Komvux Södervärn.

Men det slutar inte i skogen. Efteråt arbetar gruppen vidare i klassrummet.

− Vi har pratat om vad vi såg efteråt, tittat på bilder och tränat på nya ord. Vi har pratat om vilken möjlighet den svenska naturen är för rekreation och hälsa, att man kan återvända till skogen för en aktiv och frisk fritid. Sen har vi tillsammans gjort en film från dagen. 

2015-10-18

Skåneleden tar klivet in på Google Street View

Skåneleden tar klivet in på Google Street View

Google Trekkern ute på Skåneleden
Foto: Sofie Norrby

Region Skåne och Google har nu gjort det enklare för skåningar och turister att upptäcka Skåneleden. Vandringsleden har fotograferats med hjälp av avancerad trekker-utrustning och med enkla klick i Google Street View kan besökare inspireras till vandringar i det skånska landskapet.

I Skåne har nu över 30 mil vandringsled fotograferats med den avancerade Street View Trekker-utrustningen, som bärs i en ryggsäck och därmed kan föreviga platser i svårtillgänglig terräng. De första sträckorna som kommer att finnas på Google Street View våren 2016 är Ås till åsleden och Öresundsleden, två av Skåneledens mest populära delleder.

Skåneleden blir den första svenska vandringsled nedanför fjällinjen som tar klivet in i en virtuell värld. Genom att först klicka sig runt digitalt ska det bli enklare att ta steget ut, oavsett om du har nära eller långt till leden. 

Målet är att samtliga 118 mil ska finnas digitaliserade. Både Stiftelsen Skånska Landskap, kommuner, Länsstyrelsen och ideella entusiaster har hjälpt till att bära den 25 kilo tunga utrustningen längs med Skånes dramatiska klippkuster, genom fiskelägen och över grönskande åsar och skyddade naturområden.

Street View Trekker har tidigare fotograferat platser som Galapagos, Grand Canyon och 1.5 mil av svenska Kungsleden. Googles mål är att skapa en karta över världen som är så omfattande, korrekt och användbar som möjligt.

Från Skåneledens horisont är det viktigt ur ett tillgänglighetsperspektiv att Skåneleden finns på plattformar som underlättar för planering av vandringar utifrån individens egna behov. Med hjälp av initiativet kan besökare få en bättre bild av hur Skåneleden faktiskt ser ut och inspireras till nya vandringar i det skånska natur- och kulturlandskapet. 

Under vintern kommer alla tusentals panoramabilder att bearbetas för att kunna publiceras till våren 2016 inför Eurorando, det stora internationella vandringsevent som äger rum i Skåne i september samma år. 

2015-10-15

Fotoplatserna du inte får missa längs Skåneleden

Fotoplatserna du inte får missa längs Skåneleden

Lindgrens länga på Österlen
Foto: Anders Tukler

Du vet väl att du inte behöver lämna Sverige för att hitta slående vackra vyer och spännande fotomotiv? Faktum är att det räcker med att du tar dig till Skåne.

Skånes varierade landskap med kust i tre väderstreck gör det idealt för vackra utsiktspunkter över horisonten. Åsarna skapar ett böljande landskap och de stora öppna jordbruksmarkerna bildar vackra mönster när solens strålar bryts. Här måste även nämnas de mörka djupa skogarna som lockar fram djur- och fågelliv som om du är tyst nog kan ha turen att fånga på bild.

Det finns dock vissa platser som gör det där lilla extra och som får oss att ta upp kameran eller mobilen för att föreviga en vy. Vissa väljer kanske att istället insupa ögonblicket och tänka bort allt vad som har med teknik att göra för en stund. Oavsett hur vi njuter av en viss plats så bevaras den i vårt minne på ett eller annat sätt och här har vi samlat några av Skåneleds teamets favoritvyer som alla kan nås via någon av dellederna.

 Har vi missat någon plats som du tycker borde vara med? Kommentera gärna på Skåneledens Facebooksida. 

2015-09-10

Ett år kvar till den stora vandringsfesten Eurorando!

Ett år kvar till den stora vandringsfesten Eurorando!

Vandring över Hilleshögs ängar
Foto: Mickael Tannus

Under en vecka i september nästa år kommer Skåneleden förvandlas till en gemensam mötesplats för tusentals vandrare från hela Europa. Eurorando räknas som det största internationella vandringsevenemanget i Europa och redan ett år i förväg är bokningarna i full gång.

I förra veckan gick Event in Skåne, som leder arbetet med Eurorando i Skåne, ut med ett pressmeddelande med det positiva beskedet att bokningarna för nästa års stora vandringsevent strömmar in. Man meddelar även att det står klart att eventet kommer att miljöcertifieras av Håll Sverige Rent.

Sedan bokningen för grupper öppnade i maj har totalt 19 föreningar förhandsbokat eller genomfört bokningsförfrågningar. Hittills kommer deltagarna från Danmark, Tyskland, Frankrike, Italien, Storbritannien och Sverige. Annika Borgelin som är projektledare för eventet hoppas på att deltagarantalet kommer att landa på minst 5000 vandrare.

Samtidigt genomförs det just nu satsningar för att få fler att upptäcka Eurorando och Skåne som vandringsdestination och i helgen (4-6 sept.) medverkade Skåneleden tillsammans med VisitSweden på den stora vandringsmässan Tour Natur i Düsseldorf. Årets Tour Naturmässa slog publikrekord med över 40 000 deltagare och responsen och intresset för eventet och Skåne som vandrings- och Outdoordestination var stort.

Är du också intresserad och vill boka in dig och dina vänner så kan du läsa mer på www.eurorando2016.com. Individuell bokning öppnar 1 oktober.

Eurorando äger rum mellan den 10-17 september 2016 men om du inte kan vänta tills dess så arrangeras redan nu "Eurorando walks" i Skåne och i stora delar av Europa. Där du kan välja mellan över 100 dagsvandringar i sann "Eurorandoanda".

2015-09-08

Nya etappmål och ny karta för Kust till kustleden

Nya etappmål och ny karta för Kust till kustleden

Omslagsbild för den uppdaterade kartversionen av Kust till kustleden.
Foto: Josefine Carlsson

Nu finns en rykande färsk upplaga av kartan SL1 Kust till Kustleden att beställa. I samband med uppdateringen och den kvalitetssäkring som genomförs längs leden så utförs även ett namnbyte på vissa platser längs Skåneleden.

I samband med en uppdatering av papperskartan för delled Kust till kust, SL1 och Skåneledens omfattande och pågående skyltprojekt har behovet av namnbyte på vissa platser längs leden framkommit. Framförallt är det vissa lägerplatser vars geografiska placering behöver tydliggöras för att göra det enklare för besökare att hitta och koppla till den faktiska platsen. Samtidigt blir leden lättillgängligare för anslutning med lokaltrafik.

Processen kommer att få genomslag stegvis och då anammas på skyltar i fält, på webbplatsen samt i papperskartorna. Vi på Skåneleden vill därför göra er uppmärksamma, att det under tiden som namnbytet genomförs finns en övergångsperiod där dessa lägerplatsers namn kan förekomma i både gammal och ny version.

Här en lista på de namnbyten som är aktuella:

SL1 Kust till kustleden:
- lägerplats Korröd byter namn till Båstad
- lägerplats Klinten byter namn till Osby
- lägerplats Trollabackarna byter namn till Glimåkra

SL2 Nord till sydleden:
- lägerplats Allmänningen byter namn till Häckeberga
- lägerplats Glamberga byter namn till Sturup
- lägerplats Bilarp byter namn till Dörröd
- lägerplats Simontorp byter namn till Blentarp

SL4 Österlenleden:
- lägerplats Verkasjön byter namn till Alunbruket

SL5 Öresundsleden:
- etappmål Foteviken byter namn till Viking Museum

Beställ din nya SL1 karta här -->>

2015-08-12

Skåneleden pop-up på Mötesplats Skåne

Skåneleden pop-up på Mötesplats Skåne

Fredagen den 14 augusti arrangerar Region Skåne årets Mötesplats Skåne. Då passar vi på att ta Skåneleden till Dockplatsen och bygger upp en Skåneleden pop-up!

Under en dag tar vi alltså Skåneleden till Dockplatsen i Malmö och visar tillsammans med Stiftelsen Skånska landskap upp ett smakprov på den skånska naturen.  Kom förbi och häng vid lägerplatsen och lär dig mer om vad Skåneleden är och vad Region Skåne med samarbetspartners gör för att erbjuda vandringsupplevelser i världsklass. Självklart får du även tips på Skåne bästa smultronställen, lär dig mer om digitala hjälpmedel när du vandrar och dessutom kan du köpa med dig guideboken Vandra Skåneleden med dig hem och fortsätta att inspireras till naturupplevelser i vår magiska region. 

Under hela dagen pågår ett digert program med utgångspunkt i Skånes regionala utvecklingsstrategi med målet om ett öppet Skåne 2030.

Här finns program för hela dagen, med samtliga seminariepass och hur du anmäler dig. >Program

Vi ses där!


2015-07-02

Positiva resultat av satsning på aktivitetsledare

Positiva resultat av satsning på aktivitetsledare

Vandring- naturlig medicin för kroppens välmående
Foto: Johan Hammar

Landskrona stad visar upp goda resultat från Region Skånes pilotsatsning på att utbilda ungdomar till aktivitetsledare längs Skåneleden.

Vi har tidigare skrivit om Ungdomssatsning Skåneleden som Region Skåne, Arbetsförmedlingen och de skånska kommunerna dragit igång för att få ut långtidsarbetslösa ungdomar ut i arbetslivet. Projektet ska fungera som en bro ut på arbetsmarknaden och ett tillfälle att skaffa sig jobblivserfarenhet och går ut på att rusta upp och höja kvaliteten på Skåneleden. En stor del av satsningen har handlat om skötsel i fält men även inventering av kulturarv och service längs med leden har ingått inom projektets ramar.

Nu har ett annat pilotprojekt startat med direkt koppling till ungdomssatsningen där ungdomar utbildas till aktivitetsledare i kommunerna på Skåneleden. Utbildningen fokuserar på naturpedagogiska aktiviteter och hur man kan koppla dessa till psykiskt välmående och till Skånes kommuners folkhälsoplaner.

I Landskrona har Kristina Buckos varit anställd som aktivitetsledare på Skåneleden sedan tre månader tillbaka och kan redan uppvisa goda resultat av projektet. Kristina har bland annat tagit med grupper av ensamkommande barn och besökare från språkcaféet i Landskrona ut på Skåneleden för reflektionsövningar och samtal kring historia och kultur. Naturen har positiva effekter på människors välmående och fungerar samtidigt som en öppen mötesplats utan ramar och regler för vem som får visats där.

Projektperioden löpte ut den sista juni men Landskrona stad är positiva till att det kan bli en fortsättning för tjänsten som aktivitetsledare.

2015-06-24

Everytrail app inte längre tillgänglig

Everytrail app inte längre tillgänglig


Foto: Johan Hammar

Applikationen Everytrail som kunnat användas flitigt av vandrare världen över fungerar inte längre tillfredställande.

Sedan appen Everytrail köptes upp av amerikanska resesajten Tripadvisor har appen långsamt slutat att fungera och all support har upphört efter 2012. Appen har sedan ett tag tillbaka inte heller kunnat laddas ned på svenska Appstore och i nuläget vet man inte om det planeras en comeback för appen.

De som har Everytrail installerad på sin smartphone sedan tidigare kan se gamla inlägg och guider som även ligger kvar på Everytrails hemsida. Men då deras support upphört med att besvara frågor och då det inte verkar ske någon utveckling av appen kan vi på Skåneleden inte göra annat än att sluta rekommendera denna lösning. Vi tycker dock att detta är olyckligt då verktyget har varit populärt bland våra besökare och sedan vi publicerade vår första Skåneledsguide på Everytrail 2012 har de totalt 6 guiderna laddats ned sammanlagt 3 800 gånger.

Vi tar gärna emot tips på andra appfunktioner och funktionella verktyg för oss som vandrar via e-mail. Vi ses på leden!

2015-06-10

Följ oss på sociala medier i sommar!

Följ oss på sociala medier i sommar!

Utsikt över Immeln från lägerplats Brotorpet, SL1.

Du vet väl att du kan följa Skåneleden på sociala medier för att få de senaste uppdateringarna kring leden? Välj den kanal som passar dig bäst.

Skåneleden finns med på flera sociala medier för att du ska få de senaste uppdateringarna kring leden och själv kunna vara med och påverka. Beroende på vad du har för behov kan du välja att följa oss i olika kanaler. Välj det alternativ som passar dig, eller följ oss i alla kanaler för att få ut det mesta av allt!

På vår Facebook-sida lägger vi upp inspiration, spännande evenemang, vandringstips och nyheter om leden. Det är även en bra mötesplats där du tillsammans med andra vandringsglada personer kan samtala kring leden och dela med er av tips, erfarenheter och guldkorn.

Du kan även följa oss på Instagram där du bjuds in till vackra ögonblicksbilder från leden. Dela gärna dina egna vandringsupplevelser med andra på #skåneleden och få samtidigt inspiration till vart du ska planera din nästa vandring.

Om du planerar en vandringstur är det bra att först göra ett besök på Skåneledens Twitter, där du får dagsaktuell ledstatus kring terrängen. Här kan du få information kring om det har ramlat ned ett träd över leden efter en stormig dag eller om du gör bäst i att ta med stövlarna på en viss sträcka efter en veckas regn.

På hemsidan under varje sträcka kan du även dela med dig av om du upptäckte något konstigt, härligt eller sprang på problem längs vägen. Om det är det sistnämnda så meddelar vi ledansvarig för just den sträckan som åtgärdar problemet så snart som möjligt. 

Precis som Skåneleden är våra sociala medier öppna dygnet runt. Välkommen att kommentera, gilla, följa och twittra Skåneleden!

2015-05-12

Skåneleden rustas upp med nytt skyltkoncept

Skåneleden rustas upp med nytt skyltkoncept

De nya skyltarna på Skåneleden finns redan på Kullaberg
Foto: Linda Hellberg, Helsingborg stad

Ett nytt regionalt skyltkoncept rullas just nu ut på Skåneleden. Med satsningen vill Region Skåne höja kvaliteten på hela Skåneleden och göra det enklare att uppleva den skånska naturen och kulturen. Först ut var etapperna på Kullaleden och nu följer resten av Skåne med.

Satsningen innebär en rejäl kvalitetshöjning för Skåneleden och är det mest omfattande skönhetslyftet i Skåneledens historia. Genom att förbättra skyltningen på Skåneleden gynnas inte bara skåningarnas och besökares tillgänglighet till natur, rekreation och hälsofrämjande aktiviteter utan kommer dessutom besöksnäringen längs med leden till godo. 

Utgångspunkten i skyltprojektet har varit det koncept som arbetats fram för Kullaleden som under året bearbetats för att nu tillämpas på hela leden. Örkelljunga kommun har tagit täten i implementeringen och är den första kommun som nu färdigställer det nya konceptet.

-Tack vare en driven ledansvarig, Kent Knutsson, som verkligen har varit på hugget kan nu Örkelljunga kommun stoltsera med en välskött och välskyltad led. Det är något vi från Region Skåne är mycket glada över, berättar Sara Näsvall, projektledare för skyltprojektet på Region Skåne.

Skyltarna kommer att rullas ut på Skåneleden under de närmsta veckorna och många kommuner har själva kompletterat med fler skyltar än vad projektet erbjudit. 

2015-05-05

Gruppbokning till Eurorando öppen!

Gruppbokning till Eurorando öppen!

Äventyret börjar i Skåne.
Foto: Pelle Estborn

Den 10-17 september 2016 gästar ett av Europas största vandringsevenemang Skåne och Skåneleden. Nu är Eurorandos hemsida öppen för gruppbokningar.

Ett gediget vandringsprogram för Eurorando 2016 har satts samman av Skånes vandringskår tillsammans med skånskt näringsliv och redan nu är bokningen öppen för större grupper. Välj bland 83 dagsvandringar, 38 kortare utflykter/kvällsaktiviteter samt 10 heldagsutflykter. Stora delar av vandringen kommer att ske på Skåneleden men även gå genom Skånes naturreservat, nationalparker och städer.

De bästa och mest spännande vandringslederna har även valts ut och paketerats med boende och aktiviteter för att göra vandringsupplevelsen så minnesvärd som möjligt. Allt som allt har sex olika paket tagits fram med varierande terräng, plats och längd för att passa olika vandringspersonligheter. Ni kan själva välja den boendeform, transport och matupplevelse som passar era önskemål bäst.

Om ni förbokar er gruppvandring redan nu slipper ni göra fler val på plats och kan istället koncentrera er helhjärtat på att insupa den skånska atmosfären och naturen.

För att läsa mer om evenemanget och för att boka något utav paketen besök Eurorandos hemsida www.eurorando2016.com

2015-04-08

Utbildning för en bättre led

Utbildning för en bättre led

Utbildning pågår
Foto: Kenneth Joelsson

Skåneleden har precis genomfört två skötselutbildningsdagar i Klåveröd på Söderåsens topp. Sammanlagt trettio deltagare från arton olika kommuner har deltagit.

Region Skåne arbetar tillsammans med kommunerna för att ta fram tydligare riktlinjer för vad som skall känneteckna Skåneleden. En grafisk profil för skyltningen är redan fastslagen och för att etablera förbättringarna i fält ansvarar de 29 skåneledskommunerna. Som ett viktigt stöd åt kommunerna har Skåneleden nu börjat genomföra utbildningsdagar för de som arbetar praktiskt med att sköta leden.

- Vi går igenom allt ifrån ansvarsfördelning inom Skåneledsorganisationen till vad dagens vandrare efterlyser säger Kenneth Joelsson, projektledare på uppdrag av Stiftelsen Skånska Landskap. Men fokus ligger på de praktiska delarna av innehållet i de nya styrdokumenten. De som jobbar med skötseln av leden är våra kärntrupper och deras insats är avgörande för att våra besökare skall få positiva upplevelser där ute. Efter att ha medverkat här en dag har helhetsbilden förhoppningsvis förbättrats och de vet t.ex. vad som skall kännetecka ledmarkeringen utmed leden framöver.

Eftermiddagspasset var förlagt utomhus och med fokus på praktiska frågor.
- Vi har tittat på hur en närliggande sträckning av Skåneleden är markerad idag och hur vi skulle gjort för att förbättra markeringen enligt de nya direktiven säger Mats Svensson, driftledare på Skogssällskapet med lång erfarenhet av ledskötsel. Vidare har vi bl.a. provmonterat skyltställ och tittat närmre på nya ekpollare och ledmarkeringsbrickor.

- Jättebra att vi som jobbar praktiskt med Skåneleden får möjligheten att träffas så här säger Cecilia Leander, skötselansvarig i Landskrona kommun. Jag har snappat upp värdefulla tips under dagen som jag kommer att ha stor nytta av i samband med att vi skall sätta upp hänvisningsskyltar och bygga nya lägerplatser.

Nya skötselutbildningsdagar kommer att arrangeras under hösten.

2015-04-01

Kombinera konstrundan med en kortare vandringstur i påsk

Kombinera konstrundan med en kortare vandringstur i påsk

Skånes konstrunda 2015.

På Skåneleden går det alldeles utmärkt att bejaka både natur- och kulturupplevelser, här tipsar vi dig om hur du enkelt kan kombinera dessa två i helgen.

Den 3-12 april är det åter dags för Skånes årliga konstrunda. Under en dryg veckas tid öppnar skånska kreatörer upp dörrarna till sina studios och gallerier för entusiasmerande besökare. Så här enkelt kan du kombinera frisk luft och vandring i naturen med konstbeskådning. 

Ta till exempel en smakbit av SL4-5 längs Skåneleden. Starta i Baskemölla och vandra sedan norrut. Vid Tjörnedala lämnar du Skåneleden och havet bakom dig och följer sedan den blå-markerade strövområdesstigen upp till Tjörnedala Konsthall. Där passar du på att fylla på med energi och att botanisera bland konsten. När du njutit klart av utställningen och fikan fortsätter du att följa den blå stigen tills den åter leder dig mot havet. Därifrån fortsätter du vandringen norrut utmed Skåneleden tills du når det gamla fiskeläget Vik, där nya upplevelser väntar. 

Vandringen är totalt ca. 8 kilometer lång och Skånetrafiskens bussar rullar till Baskemölla och Vik.

Läs mer om utställningen på Tjörnedala Konsthall här: Tjörnedala Konsthall

Se öppettider och hitta mer information om konstrundan 2015 här: Konstrundor i Skåne

Vi på Skåneleden önskar en glad påsk!

2015-03-18

Skåneleden skapar möjligheter för unga

Skåneleden skapar möjligheter för unga

Skåneledens ungdomssatsning fortsätter att ge unga en chans att träda in på en ny arbetsmarknad. Fler och fler kommuner ansluter sig till projektet och senast ut är Höör.

Vi har tidigare berättat om Skåneledens ungdomssatsning. Ett projekt där Region Skåne, Arbetsförmedlingen och de skånska kommunerna gör en gemensam satsning för att höja standarden på Skåneleden samtidigt som unga får en chans att upptäcka en ny värld med siktet inställt på naturvård, folkhälsa och kulturarv.

I Radio P4 Malmöhus berättar idag Patrik Jensen, Serdar Öner och Simeon Persson, som fått anställning i Höörs kommun, om hur Skåneleden är som arbetsplats. Deras arbetsuppgifter är att tillsammans med handledaren Dennis Albrecht renovera vindskydd, förbättra skyltning och röja längs med leden. 

Satsningen på Skåneleden är en del av ett större projekt att förbättra och utveckla Skåneleden för att göra den mer attraktiv för skåningar och turister som besöker Skåne. 

 

2015-03-12

Ny hemsida för Eurorando 2016

Ny hemsida för Eurorando 2016

Det blir många vandringar på Kullaberg under Eurorando
Foto: Johan Hammar

Nu släpps en ny hemsida för Eurorando, det stora vandringsevenemanget som kommer till Skåne 2016.

Eurorando är ett europeiskt vandringsevenemang som arrangeras vart femte år. Tidigare år har Eurorando arrangerats i Strasbourg, Tjeckien och i Andalusien och nu är det dags för oss i Skåne att välkomna Europas vandrare den 10-17 september 2016.

Nu lanseras den nya hemsidan för Eurorando i Skåne på svenska, engelska, franska och tyska och redan i maj släpps det bokningsbara programmet för grupper. I september 2015 öppnar bokningsmöjligheten för individiella bokningar.

Eurorando består av en hel veckas vandringar i det skånska natur- och kulturlandskapet med en variation av längd, svårighet, teman och upplevelser. Avkopplande natur blandas med pulserande stadsvandringar och i programmet finns det dessutom möjlighet till guidade turer hos vår danska granne.

Läs om vandringspaketen, om att vara voluntär under Eurorando, och allt annat på www.eurorando2016.com

2015-01-22

Förslag på ny kvalitetstandard - nu ute på remiss

Förslag på ny kvalitetstandard - nu ute på remiss

Region Skåne arbetar med att höja kvaliteten på Skåneleden. Som ett steg på vägen har vi som huvudman tagit fram ett förslag på ny kvalitetstandard för leden. Den är nu ute på remiss hos de 29 kommuner som har Skåneled.

Mycket har hänt på Skåneleden sedan de första delen invigdes 1978. Leden har gått från 6 etapper till 89 och från att ett fåtal kommuner var engagerade slingrar sig leden nu genom 29 kommuner. Leden har också haft olika huvudmän och det senaste skiftet skedde 2011 då Region Skåne tog över Skåneledsflaggen. Som huvudman är Region Skåne bland annat ansvarig för att ta fram riktlinjer för hur leden ska skötas och märkas upp så besökare ska känna sig trygga i naturen. I takt med de senaste årens utvecklingsarbete kring Skåneleden, bland annat genom en ny skyltdesign, ställer det nya krav på en tydlig samlad information kring vad som kännetecknar Skåneleden.

Region Skåne har därför tagit fram ett förslag på en ny kvalitetstandard som skickats till samtliga kommuner som har Skåneled. Kvalitetstandarden ska fungera som riktlinjer vid nyanläggning av Skåneleden såväl som att agera riktmärke vid arbete på och kring leden.

Remisstiden pågår till och med den 31 mars och finns tillgänglig att läsa här

2015-01-15

Vill du utveckla produkter för utländska besökare som vandrar på Skåneleden?

Vill du utveckla produkter för utländska besökare som vandrar på Skåneleden?

Vandring genom Ystads äldre kvarter
Foto: Johan Hammar

Är du en aktör/arrangör som kan se möjligheter med att utveckla produkter och tjänster kring Skåne och ledbaserad turism?

Du kan exempelvis vara en vandringsarrangör som vill nå nya målgrupper, markägare som vill utveckla nya produkter, ha en guideverksamhet, vara ett digitalt medieföretag, en boendeaktör eller något helt annat!

Det viktiga är att du ser de affärsmöjligheter som vandringsturism kan innebära för dig som företagare.

Under 2013 angav så många som 300 000 utländska besökare att de under sin vistelse i Skåne vandrat i naturen. De främsta målgrupperna är tyskar och danskar, men det finns också ett intresse från den holländska och brittiska marknaden. Målgrupperna vill ha lättillgängliga produkter, välförpackade med bra boende, mat och möjlighet till transporter. De är intresserade av kompletterande upplevelser inom kultur och djurliv och vill kunna planera och boka sin resa digitalt. Många av dessa besökare blir gärna guidade på sitt eget språk när de ska vandra.

Under 2015 ska Tourism in Skåne i samarbete med Skåneledens huvudman Region Skåne driva ett antal produkt- och tjänsteutvecklingsprocesser med Skåneleden i fokus. Processerna kommer att hållas i samarbete med utvalda kommuner och på utvalda ledsträckningar. Målet med processerna är att skapa produkter och tjänster kring Skåneledsbaserad turism för främst internationella marknader.

Genom detta upprop söker vi dig som verkar regionalt/nationellt/internationellt men som ännu inte har en Skåneledsbaserad produkt/tjänst i ditt utbud, eller som har en som kan utvecklas.

Region Skåne bedriver ett intensivt utvecklingsarbete kring Skåneleden och produktutvecklingsinsatsen som Tourism in Skåne leder kompletteras och körs parallellt med flera andra insatser såsom skyltningsprojekt, skötselutbildning, nya led/etappstrukturer och kommunikationsinsatser.

Tourism in Skåne kommer under 2015 särskilt satsa på marknadsföring och PR för att nå den vandringsintresserade målgruppen i Tyskland.

Vill du vara med och utveckla? Anmäl ditt intresse för att delta i den produkt- och tjänsteutvecklingsprocessen som startar under februari 2015. Läs mer om vad processen innebär och vad som krävs av dig som företagare för att ansöka på http://www.tourisminskane.com/aktuellt/vill-du-vara-med-och-utveckla-produkter-utlandska-besokare-med-utgangspunkt-fran-skaneleden

Mer information får ni också av projektledare Jenny Sahlström, Tourism in Skåne, tel 070-539 4502, e-post: jenny.sahlstrom@skane.com

2014-12-18

80 dagsvandringar utvalda till Eurorando

80 dagsvandringar utvalda till Eurorando


Foto: Johan Hammar

2016 kommer Eurorando till Skåne, ett av Europas största vandringsevenemang. Nu är det klart var de ca 7000 besökarna ska vandra - det blev 80 dagsvandringar runtom i hela Skåne som klarade gallringen.

Stadsvandringar, besök i de djupaste skogarna i nordöstra Skåne, vidunderliga vyer på Söderåsen, unika upplevelser och matvandringar på den certifierade Kullaleden, fågelvandringar i Falsterbo, Ystadvandring i Wallanders spår, äppelriket på Österlen och mycket mer är vad som står på programmet när besökarna kommer till Sverige en vecka i september 2016.

Svenska Turistföreningen (STF) och Skåne står som värd och förutom vandringar i Skåne blir det även några dagsvandringar på Själland i Danmark.

Eurorando är ett viktigt evenemang för Skåne som destination. Trender som STF tagit fram visar på att vandring kommer att bli en av de största reseanledningarna framöver. I och med arbetet att skapa Eurorando har nu hela Skåne ett gemensamt mål att lyfta vandringsdestinationen Skåne.

- Förutom dagsvandringarna kommer vi erbjuda en mängd kringaktiviteter i Skåne. I Helsingborg, som är värdstad för evenemanget, kommer ett basecampområde att byggas upp med underhållning, mässa, foodcourt och aktivitetsområde. Härnäst väntar arbetet med att paketera alla härliga aktiviteter såsom; boende, dagsvandringar, transporter, måltider, heldagsutflykter, guider, och servicepersonal, säger Annika Borgelin, projektledare för Eurorando på Event in Skåne.

Samtidigt som arbetet med Eurorando pågår arbetar Region Skåne med att höja kvaliteten på Skåneleden via bland annat ett regionalt skyltprojekt och en stor ungdomssatsning kopplat till vandringsleden.

- Det är såklart viktigt att Skåneleden motsvarar kräsna vandrares förväntningar, säger Sofie Norrby, utvecklingsansvarig för Skåneleden på Region Skåne.

Läs mer om Eurorando på: www.eurorando2016.com

 

 

2014-12-09

Pilotprojekt gör kulturen digital

Pilotprojekt gör kulturen digital

Kultur Skåne och Skåneleden gör en gemensam satsning på att digitalisera kulturarvet längs med Skåneleden. Österlencirkeln blir först ut.

Det är Kulturen i Lund som har fått uppdraget att inventera kulturarv längs med ett par etapper på Österlen, en rundvandring som kallas Österlencirkeln.

Förutom att inventera ska projektet ta fram en standard för urval av kulturhistoriska berättelser utmed Skåneleden och tillgängliggöra dessa digitalt.

Pilotprojektet sätter ramar och kvalitetsnivå som sedan kan användas av andra projekt för att tillgängliggöra kulturarv digitalt längs med vandringsleden. Materialet kommer att finnas tillgängligt för till exempel utveckling av smartphoneappar och ljudguider men kan också användas som underlag för fysiska skyltar på leden.

Projektet har startat en blogg där det går att följa projektets utveckling.

 

 

2014-11-28

Satsning på besöksnäringen

Satsning på besöksnäringen

Tourism in Skåne har fått i uppdrag att göra Skåneleden mer redo att ta emot utländska turister.

Ett arbete har inletts för att uppgradera Skåneleden så att den motsvarar den internationella besökarens behov. Skåneleden, den över 100 mil långa vandringsleden som sträcker sig genom i princip alla delar av Skåne, har stor potential att locka vandrare från både Sverige och utlandet.

Satsningen påbörjas under 2014 och väntas pågå till 2020 med målsättningen att både stödja näringslivet längs med leden och höja kvaliteten på upplevelser kopplat till Skåneleden.

Läs mer om satsningen här.

 

 

 

2014-10-13

Jakt pågår

Jakt pågår

Den 13 oktober drar älgjakten i Skåne igång, jakt efter rådjur och vildsvin har redan pågått en tid.

Som vandrare kan du stöta på både jägare och jakthundar under vinterhalvåret.  Undvik att störa jakten genom att hålla dig på vandringsleden och vid lägerplatserna. Större delen av jakten upphör i februari.

2014-10-07

Höstdag på Fulltofta Naturcentrum den 12:e oktober

Höstdag på Fulltofta Naturcentrum den 12:e oktober

skaneleden trail

Söndagen den 12:e oktober är det dags för årets Höstdag på Fulltofta Naturcentrum. Dagen är fylld av aktiviteter för stora och små och Skåneleden finns på plats att tipsa om vandringar i Skåne.

Höstdag på Fulltofta Naturcentrum bjuder på en heldag med härliga upplevelser i naturen. Rid islandshäst, höstpyssla, klättra i träd och vandra är bara axplock av programmet! Det finns skogslekplats och hinderbana och skulle blodsockret sjunka kan du enkelt åtgärda det i Fulltofta Naturcentrums nya café fyllt med härlig höstfika. I centrat finns också en interaktiv utställning att upptäcka. Runt knuten går Skåneledens SL2 Nord-sydleden där vi har tagit fram ett rundvandringsförslag Fulltofta runt som passar dagen utmärkt.

Vi som arbetar med Skåneleden finns på plats hela dagen för att tipsa om vandringar, sälja Skåneledskartor och visa hjälpmedel vid vandringar.

Datum och tid: 12 oktober kl 11-16
Plats: Fulltofta Naturcentrum. Mitt i Skåne mellan Höör och Hörby.
Hur tar du dig dit? Ta bussen och få gratis dryck!
Buss 469 går hela vägen till naturcentrat från Höör och Hörby.
Bussen i Höör är synkad med tåg från Malmö/Lund. Vi bjuder
alla som kommer med buss på valfri dryck i caféet under dagen.
Parkering finns också vid Fulltofta Naturcentrum.

Mer information om evenemanget hittar ni här.

Vi ses!

2014-09-22

Skåneleden lockar långväga vandrare

Skåneleden lockar långväga vandrare

Just nu rör sig långväga gäster på Skåneleden. Tim och Juliana Smithells, småföretagare från Hamilton Nya Zeeland, har för andra gången i sina liv tagit sig tvärs över jordklotet för att vandra på Skåneleden.

Första tillfället var 2004 då det pigga paret, som nu har hunnit passera 60-sträcket, landade i Skåne för att vandra. Man började i Osby och gick västerut för att avsluta nere i Fulltofta utanför Hörby. Efter detta lockade Österlenkusten som man följde från Kivik ner till Ystad. Att man hamnade på Skåneleden skyller man på familjen, Juliana har avlägsna släktingar på Bornholm och då man ville kombinera släktträffen i Europa med sin favoritsysselsättning vandring ledde detta fram till beslutet att välja Skåneleden.

Därefter har man åter besök Europa för att vandra vid några tillfällen, bl.a. har man varit i Frankrike och Norge, men nu lockade alltså Skåneleden igen tio år efter första besöket. Tim motiverar: "naturen här är fantastiskt och du slipper trängas på leden. När du träffar människorna som lever på den skånska landsbygden är de hjälpsamma och trevliga. Och så har vi vindskydden! Vilka fantastiska övernattningsmöjligheter de erbjuder och detta alldeles gratis. Stort tack för denna service.". Juliana fyller på: "kommunikationer och service är oftast inte långt borta och papperskartorna ni säljer är till god nytta både under planeringen och själva vandringen. Sen får vi inte glömma alla spännande kulturspår och fina hackspettsmöten". 

Just nu följer paret SL3 från Åstorp till Brösarp. Därefter väntar delar av SL5 mellan Helsingborg och Jonstorp. De flesta nätter tillbringar man alltså i vindskydd utmed leden men lägger emellanåt in ett vilodygn då man tar in på pensionat eller vandrarhem. Packningen väger ca 20 kilo per person inkl vatten och mat, då har man också med sig vars en bivysäck ifall vindskyddet skulle vara upptaget. När man når Jonstorp i slutet av månaden kommer Tim och Juliana ha vandrat nästan 50 mil på Skåneleden. Tanken på att återvända för att korsa Hallandsåsen finns där så kanske blir det fler i framtiden. Träffar ni på dessa SL-frälsta "kiwis" utmed leden så passa på att få en pratstund. Många praktiska tips och ett givande samtal utlovas!

2014-09-18

En helg med Skåneleden

En helg med Skåneleden

Helgen den 20-21 september är en helg i vandringens tecken. Vi börjar den 20:e med att inviga en tillgänglighetsanpassad vandringsled på Kullaberg och fortsätter söndagen den 21:e med Hovdala Vandringsfestival.

Välkommen till en helg med Skåneleden! Vi börjar på lördag med att inviga Kullarulla - en tillgänglighetsanpassad vandringsled på Kullaberg med totalt över 3 mil vandringsled! Samling vid Örestrands rastplats kl 16.30 och vi vandrar gemensamt därifrån kl 17.00. Vi kommer vara framme vid Höganäs hamn ca 18.00. Invigningen är en del av Höganäs kulturnatt. Mer om den kan du läsa om här.

På söndag, den 21:e september, fortsätter vandringshelgen med Hovdalas vandringsfestival där Skåneleden finns på plats vid Hovdala slott hela dagen. Vi har med oss personal som tipsar om vandringar, säljer Skåneledskartor och hjälper dig navigera på leden med digitala hjälpmedel. Festivalen bjuder på halv,- och heladagsvandringar och mer information om vandringarna och hur du köper biljetter finner du här

Varmt välkomna ut!

2014-08-27

Satsning på Skåneleden ger ungdomar jobb

Satsning på Skåneleden ger ungdomar jobb

Region Skåne storsatsar nu på att höja kvaliteten på Skåneleden - och på att minska arbetslösheten bland unga.

Skåneleden är en av Sveriges bästa vandringsleder, men som bekant har även solen sina fläckar. Den regionala vandringsleden är på sina ställen i behov av upprustning och annan kvalitetshöjning för att möta krav från dagens vandrare. Samtidigt har Skåne många ungdomar som går utan jobb. Region Skåne startade därför projekt Ungdomssatsning Skåneleden där Arbetsförmedlingen ska matcha långtidsarbetslösa ungdomar med kommunernas behov att förbättra Skåneleden. Redan nu har flera skånska kommuner skrivit avtal med Ungdomssatsning Skåneleden och drygt 30 ungdomar är ute för att bland annat lättare röjningsarbete, renovera stättor samt inventera kulturarv och boenden längs med leden. Region Skåne erbjuder, förutom att stå för ungdomarnas löner, även extra resurser för handledning och stöd i fält.

Lene Hansson är ansvarig projektledare på Region Skåne och har som främsta mål att upp till 80 ungdomar ska få chansen att prova på arbetslivet på leden. "Hur många ungdomar som kan komma i sysselsättning beror lite på anställningstiden men vi är på gång att skriva avtal med ännu fler kommuner", säger Lene.

Och visst har satsningen redan gjort skillnad. Till Kristianstadsbladet säger en ungdom som är ute i Hässleholmstrakten att "Jag hoppas på mer jobb, helst inom det här, skog och naturvård. Det finns inget bättre än att jobba ute i friska luften".

Projektet startade under våren 2014 och förväntas att pågå till mars 2015. Ungdomarna får anställningar på mellan tre och sex månader i kommuner som har Skåneled och som skriver avtal med projektet.
Satsningen går även i linje med en generell satsning på Skåneleden där vi vill att fler skåningar och turister till Skåne ska uppleva naturen i Skåne. Bland annat ska skyltning på leden och kollektivtrafiken till leden förbättras.

Ett målsnöre är 2016 då Eurorando kommer till Skåne, ett av Europas största vandringsevenemang då minst 7000 vandrare förväntas komma till Skåne.

För frågor om Ungdomssatsning Skåneleden, kontakta Lene Hansson: lene.hansson@skane.se, 044-309 3142.

 

 

2014-08-24

Ny webbshop för Skåneledskartorna

Ny webbshop för Skåneledskartorna

Idag öppnar vi en ny webbshop för dig som vill beställa våra tryckta Skåneledskartor. Förhoppningsvis finner du sidan både mer lättnavigerad och framförallt stabilare än förut.

I webbshopen, som Skåneleden delar med Stiftelsen Skånska Landskap och Tourism in Skane, kan du även beställa andra produkter som gratis strövområdesfoldrar och turistkataloger. För betalprodukter som våra kartor behöver du ha ett bankkort tillgängligt vid beställningen. Besök webbshopen här.

Jobbar du på en turistbyrå, en bokhandel eller kanske en besöksanläggning utmed Skåneleden och vill sälja våra kartor över disk? Kontakta info@skaneleden.se för mer information om hur detta är möjligt.

2014-08-22

Full fart på Naturum Skrylle

Full fart på Naturum Skrylle

Under sensommaren och hösten har Naturum Skrylle ett fullspäckat schema som passar perfekt att kombinera med en vandringstur på Skåneleden.

Genom Naturum Skrylles många roliga aktiviteter får både vuxna och barn lära sig mer om växter, djur, geologi och kulturhistoria som finns i Skrylleområdet. I direkt anslutning till Naturum Skrylle finns den 15 km långa Skåneledsrundvandringen Skrylleslingan. Här vandrar du över böljande rullstensåsar täckta av skog och fäladsmark medan du blickar ut över vågformad sandsten, iögonfallande vresbokar och fantasifulla lägerplatser. Till Naturum Skrylle och Skrylleslingan tar du dig enkelt med naturbussen linje 159. Naturum Skrylles aktivitetsprogram hittar du här.

 

2014-08-13

Guidad temavandring på Kullaberg 24 augusti

Guidad temavandring på Kullaberg 24 augusti

Följ med på en spännande Sjöfarts- och fiskevandring på Kullaberg

Den 24:e augusti finns det möjlighet att följa med på en guidad vandring mellan Nyhamnsläge och Viken i nordvästra Skåne. Vandringen är ca. 1 mil lång och under turen berättar guiden Torbjörn Gerwald om områdets unika historia vad gäller både sjöfart och fiske.

Vi möts kl. 10 i hamnen i Nyhamnsläge. Vandringen avslutas ca. 14:30 i Viken där lottakåren erbjuder soppa för 40 kr.

Turen är barnvagnsvänlig utom sträckan förbi golfbanan i Viken där man kan välja alternativ väg. För den som inte orkar vandra hela sträckan finns möjlighet att möta upp i  de olika hamnarna.

Vi tar en kortare fikapaus i Höganäs. Medtag fika

Anmäl er senast 19/8 om ni vill ha soppa till ann-magreth.larsson@hoganas.se eller gå in på www.kullaleden.se/projekt
Parkera vid hamnen i Nyhamnsläge. Bilar finns i Viken för återfärd.
För information om fler aktiviteter under sensommar och höst håll utkik på www.kullaleden.se/projekt

 

2014-06-17

Jojo Sommar tar dig ut på Skåneleden

Jojo Sommar tar dig ut på Skåneleden

Nu gäller Skånetrafikens populära Jojo Sommar som i många fall tar dig rakt ut på Skåneleden.

T ex här i Helsingborg hoppar du enkelt av tåget och kan påbörja din vandring norrut förbi Sofiero Slott och Slottsträdgård mot Kullabergs gamla fiskesamhällen, eller så vänder du nosen söderut för kustnära vandring mot Landskrona. Längs leden finns flera hållplatser att nyttja om du skulle bli trött i benen.

Läs mer och köp jojosommar, och få tips till olika smultronställen och utflyktsmål i Skåne du kan ta dig till. Dela med dig av dina Skåneledsfavoriter och läs mer om hur du tävlar!

2014-05-21

Ny karta finns att köpa för Skåneleden 3

Ny karta finns att köpa för Skåneleden 3

Nu finns vår nya papperskarta för Skåneleden 3 Ås-Åsleden att beställa. Ledsträckningen har uppdaterats och delar av etappstrukturen har förändrats i syfte att lyfta fram närheten till Skånetrafikens hållplatser.

Delleden SL3 erbjuder vandringsupplevelser med dramatisk natur och avskildhet i en skön kombination. Söderåsens nationalpark passeras och har också tydliggjorts som ett etappmål. Missa ej mäktiga sprickdalar och möjligheten till information och god mat i anknytning till Naturum Söderåsen vid Skäralid. I MittSkåne letar sig leden fram genom vackra Fulltofta för att efter Ekerödsrasten leda besökaren genom spännande "tassemarker" på sin väg ner mot Österlen. En nyhet är också att SL3 förlängts i bägge ändar. Nu kan du följa oranga markeringar redan från tåget i Åstorp (ännu ej på plats men arbetet pågår för fullt) fram till bussterminalen i Brösarp. För dig som föredrar att vandra lätt och övernatta inomhus finns möjligheter framförallt mellan Söderåsens Nationalpark och Ekerödsrasten. Kartan beställer du här.

2014-05-19

Invigning och nya etapper att vandra

Invigning och nya etapper att vandra

Tack alla som igår trotsade regnet och var med och invigningsvandrade på Skåneledens allra nyaste etapper, etapp 20 och 21 på Öresundsleden.

Speciellt tack till Nils-Arvid Andersson från Vellinge kommun för guidningen där vi lärde oss allt om Skanör Falsterbos ätbara växter, blommor och unika djurliv! Roligt också att så många besökte oss på Skanörs hamns marknad och tog del och delade med er av fina tips och vandringsupplevelser.

De nya etapperna kan enkelt kombineras till en förstklassig rundvandring på 1-2 dagar, fortsatt mycket nöje längs Skåneleden!

2014-05-13

Skåneled invigs på Falsterbohalvön

Skåneled invigs på Falsterbohalvön

Vandring runt Falsterbohalvön
Foto: Johan Hammar

En kustvandring med maximal semesterkänsla, genom storstilad natur och småstadsidyll. Stigar och promenader tar dig med till vikingland, medeltidens kärna och den moderna solbadarens högsäte. Vi välkomnar Vellinge till Skåneledsfamiljen och inviger den 18 maj två nya etapper på Skåneleden.

Falsterbohalvön är synonymt med fåglar, hästar och segeläventyr. Och från och med den 18:e maj kan även Skåneleden läggas till på listan över aktiviteter i Vellinge. De nya etapperna tillhör Öresundsleden och blir en rundvandring uppdelad på två etapper med nummer 20 och 21, sammanlagt 3,5 mil förstklassig kustvandring.

Invigningen börjar kl. 13 vid Skanörs Borgruin med invigningstal. Strax därefter kommer Nils-Arvid Andersson, Turism- och näringslivschef i Vellinge kommun, att guida oss till Skanörs hamn. Vandringen är på knappt två kilometer och väl i hamnen pågår Skanör Falsterbos Matfestival. På plats finns representanter från Skåneleden för att tipsa om vandring, ge utrustningstips och visa digitala hjälpmedel vid vandring. Vi kommer även att sälja Skåneledskartor till ett reducerat pris, dagen till ära!

2014-04-30

Bussen i Kullaberg tar dig nu sista biten upp på berget!

Bussen i Kullaberg tar dig nu sista biten upp på berget!

Torsdagen den 1 maj börjar Kullabergsbussen att rulla uppför de branta backarna till sluthållplatsen vid Kullens fyr.

Åk upp på berget och ta del av invigningen denna dag vilket innebär allt från grottvandring till öppning av fyrens nya café. Naturum Kullaberg håller öppet och det bjuds på lokala godheter. Mellan 1 maj och 31 augusti kör buss 202 från Mölle busstation upp på Kullabergs naturreservat och är kostnadsfri.

Från Kullabergs spets kan du välja att vandra söderut tillbaka mot Mölle. På stigar över berget, genom naturreservatet och längs med kusten med en helt fenomenal havsutsikt tar du dig dit på drygt en timmes vandring. Från Spetsen kan du också välja att vandra åt andra hållet på Skåneleden mot Josefinelust där det finns en magisk badplats. Fortsätter du kommer du till den pittoreska byn Arild och vidare mot Jonstorp och Farhult.

Etapperna är delar av Öresundsleden som också kallas för Kullaleden och finns att läsa mer om här: /leden/sl-5-oresundsleden

2014-04-17

Våren och Vandringssäsongen är här!

Våren och Vandringssäsongen är här!

Påsk, ledighet och vårens intåg. Vad passar inte bättre än att inleda vandringssäsongen redan nu till helgen? Vi vill tipsa om vårt vandringsförslag på Österlen där du njuter av fina Österlenvyer när du vandrar mellan Brösarp och Kivik.

Turen är en härlig dagsvandring på 11 km som går genom ett varierat kulturlandskap. Längs med havet, upp på backar, in i djungellika skogar och genom hagar. Du passerar en del små byar och när du kommer förbi Haväng är det värt att göra en liten avstickare till Lindgrens länga; ett före detta torp som nu är museum och berättar om bygdens historia långt tillbaka. Är du intresserad av att uppleva mer konst längs vägen håll utkik då Konstrundan sätter igång i Skåne och många konstnärer håller öppet i sina hem och ateljéer. Påsken är också startskottet för Österlen inför sommaren och många restauranger, caféer och gårdsbutiker öppnar upp. När vandringen når sitt mål finns det flera mat- och kaffeserveringar i Kivik. Eller stannar du till vid en rofylld plats och dukar upp picknick till småfåglarnas sång. 

2014-04-09

Åk med Naturbussen ut till leden

Åk med Naturbussen ut till leden

Vill du ut och vandra längs Skåneleden i närheten av Lund? Skånetrafikens Naturbuss, linje 159, kör nu från Lund C och stannar vid många fina naturområden.

Välj att hoppa av vid bland annat Skrylle, Dalby Söderskog eller Torna Hällestad och ta en dag till vandring genom varierande skogsmiljöer. Hoppa av vid en plats och stig på någon annanstans. Naturum Skrylle har tagit fram två Skåneledsvandringar i säsongens program som guidas av Kenneth Joelsson som är erfaren vandrare. Följ med söndagen den 4e maj och vandra en tretimmars tur från Knivsåsen till Skryllegården. Lördagen den 14 juni börjar dagen i Veberöd med en tur på sex timmar som går via vackra Romeleklint med också Skrylle som slutmål. Vandringarna är kostnadsfria, men bär med dig något gott att äta och en flaska vatten i ryggsäcken. Programmet i sin helhet finns på lund.se/naturum

2014-03-19

Ny papperskarta ute för Skåneleden 5

Ny papperskarta ute för Skåneleden 5

Nu finns vår nya papperskarta för Skåneleden 5 Öresundsleden att beställa. Hela Kullaleden, d.v.s. etapp 1-6 av Skåneleden, ingår liksom två nya mil genom Kävlinge kommun i söder.

En havsnära sträckning kännetecknar SL5. Öresundskusten och den dramatiska klippkusten på Kullabergshalvön bjuder vandraren på många sköna vyer utmed leden. Du kommer enkelt till och från leden med hjälp av Skånetrafiken och här finns många övernattningsalternativ, matställen och kulturupplevelser som väntar på att upptäckas. Vi erbjuder också ett färdigt förslag på en heldagsvandring i området. Här kan du även ladda hem en guide över utvald sträcka till din smartphone. Kartan beställer du här.

2014-02-14

Tips inför sportlovet

Tips inför sportlovet

Vintertrekking
Foto: Kenneth Joelsson

Sportlovet står runt hörnet och innebär tid åt friluftsliv, skogsäventyr och vandring.

Ta chansen att nyttja ledigheten till att återupptäcka naturen med hela familjen. Kanske finns det en jägare och samlare i oss alla som vill ut och leka i skogen? Även om ni inte attraheras av jakt och fiske finns det andra vägar att bejaka den naturliga attraktionen till det vilda. Wildcrafting innebär att samla växter för att använda som mat eller medicin. Ger en stor förståelse för vad naturens resurser kan erbjuda och kan praktiseras steg för steg i en spännande inlärningsprocess även på hemmaplan. Erbjuder dock mer när naturen har vaknat på vårfronten! Att viltskåda däremot fungerar utmärkt. Finns där någon snö kvar kan detta kombineras med spårning. Det finns massor av vilt i de skånska skogarna, lär er att röra er ljudlöst genom terrängen så har ni chansen att få uppleva många spännande möten. Ni kan också skåda fågel där ute. Ni behöver endast en handkikare. Vill ni kan ni träna in fågelläten på hemmaplan genom att ladda hem en fågelapp till era smartphones. Det är kul att känna igen konserten i skogen och soliga februaridagar får fåglarna att börja kvittra ordentligt. Moderna kameror erbjuder också gigantiska zoomobjektiv för en billig peng vilket ger er möjligheten att samla på egentagna fågel- och viltmotiv. Glöm dock inte bort att respektera djuren, gå inte för nära och förfölj dem aldrig. Under vintern kan många vara utmattade och varje förflyttningen kräver energi, tvinga dem därför inte att flytta sig konstant. Med hjälp av handböcker eller anvisningar på internet kan ni också lära er att spana av stjärnhimlen. Intressanta perspektiv utlovas vid lägerelden en klar vinternatt och det är även kul att lista ut i vilken riktning norr befinner sig. På dagtid kan molnspaning praktiseras, lägg er på vars ett liggunderlag och betrakta lustiga figurer i skyn eller fånga upp tecken på väderleksskiften som en riktig vädersiare.

Skall ni ut på vandring så tänk på att ta med karta och kompass om ni vandrar på ödsligare delar av Skåneleden. Faller det mycket snö kan stigar och ledmarkeringar försvinna bort under snötäcket och då skall ni kunna navigera efter dessa klassiska hjälpmedel. Elektroniska hjälpredor som gps och smartphone kan sluta fungera i kylan. Undvik kläder av bomull då detta materialet torkar dåligt om ni blir svettiga under själva vandringen. Det kan bli väldigt kallt och obehagligt när ni stannar upp för att slå läger vilket i värsta fall kan leda till hypotermi. Vandringsstavar kan vara ett bra stöd om underlaget är isigt och halt. För att undvika att dricksvattnet fryser till under vandringen så förvara gärna vattenflaskan nära kroppen. Man kan också vira en del av ett gammalt liggunderlag runt flaskan för att förbättra isoleringen. Gasdrivna kök brukar sluta fungera när det går neråt nollan, nyttja spritkök istället. Skall ni övernatta ute och är osäkra på om era sovsäckar räcker till, medtag ett tjockare sovsäckslakan för att förbättra värmeisoleringen i sovsäcken. Kolla också för säkerhets skull upp förväntad natttemperatur innan avfärd så att ni vet vad ni ger er in på. Mycket nöje därute!
 

2014-01-22

Projektledare sökes till Skåneleden

Projektledare sökes till Skåneleden

Region Skåne söker en erfaren projektledare som kan planera och genomföra olika delprojekt inom satsningarna för Skåneledens utveckling.

Projektledaren kommer att ansvara bland annat för att genomföra påbörjade satsningar på förbättrad tillgänglighet till och på Skåneleden. Som projektledare kommer du även att sitta som Region Skånes representant i olika projektgrupper rörande Skåneledens utveckling. Tjänsten innebär budgetansvar och erfarenhet av EU-finansierade projekt är meriterande. Projektledaren arbetar närmast Region Skånes ledstrateg och studentmedarbetare för Skåneleden.

Läs mer om tjänsten här: http://bit.ly/1mEODca 

2013-09-27

Kustvandra på Kullaberg

Kustvandra på Kullaberg

Dramatisk kust vid Arild
Foto: Johan Hammar

Nu finns två nya vandringsförslag att inspireras av. Dagsvandra på Kullaberg eller ge dig ut på tvådagarsvandring i nordöstra Skånes djupa skogar.

I vandringsförslagen ger vi tips på på olika vandringar längs Skåneleden - både korta och långa, och med eller utan övernattning. Vi kombinerar olika etapper och strävar efter att skapa vandringar dit du kan ta dig med buss. För flera av vandringarna finns också en guide att ladda ner till din telefon.

Vandringen på Kullaberg går från Arild till Mölle, totalt 15 kilometer. Här går du på slingrande stigar genom högstammig bokskog varvat med dramatiska havsvyer. Du kan utforska spännande grottor och besöka Naturum. Detta är en av de första lederna i Europa som certifierats enligt nya Leading Quality Trails-standard.

Vandringen Osby - Vittsjö går genom nordöstra Skånes djupa skogar och mellan sjöar och åar. Vandringen är 34 kilometer lång och du övernattar i vindskydd längs vägen. Och kanske vill du kombinera vandringen med en kanottur?

Sedan tidigare finns fyra olika vandringsförslag på andra delar av Skåneleden.

Läs mer

2013-09-27

7000 europeiska vandrare till Skåne

7000 europeiska vandrare till Skåne

Kullaleden lockar vandringsevenemang Eurorando
Foto: Johan Hammar

Nu är det klart att Svenska Turistföreningen (STF) tillsammans med Skåne står som värd för Europas största vandringsevenemang - Eurorando.

Det är European Ramblers' Association (ERA) med drygt 2,6 miljoner organiserade medlemmar, som ligger bakom detta sociala evenemang. Eurorando startade 2001 och genomförs vart femte år.

Den 10-17 september 2016 väntas mellan 5000 och 7000 deltagare från hela Europa komma till Skåne.

Att ERA valde Skåne bland de sökande destinationerna är bland annat för den varierande terrängen, det rika kulturutbudet samt förmågan att organisera och planera ett evenemang i denna klass.Helsingborgkommer att vara navet i evenemanget, dels på grund av det strategiska läget och de goda övernattningsmöjligheter men även på grund av närheten till Kullaleden som har fått internationell status genom sin certifiering Leading Quality Trail.

Läs mer i pressrelease från Business Region Skåne

2013-09-02

Ny etapp på Öresundsleden

Ny etapp på Öresundsleden

Järavallens strövområde.
Foto: Johan Hammar

Öresundsleden växer och har fått en ny etapp mellan Järavallen och Löddeköpinge. På höstmarknaden i Kävlinge den 7 september är Skåneleden på plats.

SL5 Öresundsleden växer så det knakar. I juni invigdes Kullaleden i norr, nu är det dags för en ny etapp i söder - från Järavallen till Löddeköpinge. Etapp 10 är 21 kilometer lång och går på promenadstigar och kustvägar utmed Lundåkrabukten, genom tallskog i Järavallens strövområde och över öppen mark med vida vyer och fågelrika strandängar.

Vill du veta mer om Skåneleden, få tips på vandringar eller köpa papperskartor till subventionerat pris? Kom då till Kävlinge Höstmarknad och Ekomässa den 7 september.  Kenneth Joelsson, Skåneledens samordnare, finns på plats i kommunens miljötält mellan klockan 9-15. Pia Almström, kommunalråd i Kävlinge, invigningstalar på scenen tillsammans med representant från Region Skåne klockan 12.

Höstmarknaden är ett arrangemang av Kävlinge Citysamverkan.

Mer om höstmarknaden (Kävlinge kommun)

Mer om etapp 10

 

2013-08-30

Österlenvandring i din telefon

Österlenvandring i din telefon

Ladda ner vandringar i din telefon
Foto: Johan Hammar

Nu finns en vandring från Brösarp till Kivik att inspireras av eller ladda ner till din telefon.

Guiden finns på everytrail.com, att läsas på webben eller ladda ner till din telefon. Du kan också läsa vårt vandringsförslag på samman sträcka.

Vandringen är en dryg mil lång och tar dig genom Verkeåns slingrande dalgång och Vitemölla strövområde. Vandringen är tänkt som en dagsutflykt och börjar och slutar vid en busshållplats.

Brösarp-Kivik på everytrail.com

Vandringsförslag Brösarp- Kivik

Sedan tidigare finns everytrail-guider på fyra andra vandringar på Skåneleden. För några av dessa finns också vandringsförslag:

 

2013-06-11

Skåneleden mot nya mål

Skåneleden mot nya mål

Mot framtiden.
Foto: Johan Hammar

2013 är året då Skåneleden fyller 35 år. Men det är också året då vi blickar framåt och höjer ambitionsnivån. Med en utredning i bagaget tar vi nu sikte mot 2020.

I år fyller Skåneleden 35 år och mycket har hänt sedan Folke Fribert, initiativtagare till Skåneleden, tog de första kliven på leden 1978. Sedan dess har kilometer lagts till kilometer i takt med att nya delleder tillkommit. Idag står den drygt 100 mil långa leden för nya utmaningar - att kunna erbjuda den service, boende och vandringsupplevelser som dagens svenska och utländska vandrare efterfrågar.

Under 2013 har Region Skånes regionala tillväxtnämnd avsatt extra medel för att utveckla leden. Som en del i detta har en utredning pågått under våren, där de som på olika sätt jobbar med eller har intresse i Skåneleden varit delaktiga. Fokus har varit att se hur ambitionsnivån för Skåneleden kan höjas för att ge vandrare på Skåneleden en bättre upplevelse.

Utredningen pekar på olika områden där Skåneleden har potential för att utvecklas till ett attraktivt turistmål, både för svenska och europeiska vandrare. Det kräver nära samarbete med besöksnäringen och förslaget är att göra satsningar i samverkan med näringsliv, kultur, kollektivtrafik och markägare. Detta bidrar också till en levande landsbygd. Till exempel behöver Skåne kunna erbjuda bättre paketlösningar med bra boende, god mat och intressanta aktiviteter som passar målgrupper som är lite mer bekväma än tidigare. Färre vandrare väljer vindskydd för sin övernattning och trenden går mot mer bekväma vandrare som vill ha en skön säng att sova i och inte behöva bära med sig packningen mellan övernattningarna. Kan vi erbjuda kvalitativa lösningar för dessa målgrupper kommer Skåne kunna utvecklas till en stark vandringsregion.

Den sista maj träffades tillväxtnämnden och beslutade att ställa sig bakom intentionerna i utredningen.

Läs hela utredningen här!

Milstolpar i Skåneledens historia:

1978 De första sex etapperna av Skåneleden Kust till kust mellan Sölvesborg och Glimåkra invigs. Detta blev möjligt tack vare drivkraften och visionen hos initiativtagaren Folke Fribert.

1979 Skåneleden Kust till kust är nu färdigbyggd mellan Sölvesborg och Båstad - den första delleden. Leden invigdes i Norrvikens Trädgårdar och överlämnades till berörda kommuner.

1990 Skåneleden omfattar nu 80 mil och Stiftelsen för fritidsområden i Skåne får ansvar för huvudmannaskapet för drygt halva ledsstystemet - Kust till kustleden och Nord till sydleden. Detta beslutas av landstingen i Skåne.

1998 Stiftelsen för fritidsområden i Skåne blir huvudman för hela Skåneleden.

2005 Skåneleden har vuxit till mer än 100 mil.

2011 Region Skåne övertar huvudmannaskapet för Skåneleden.

2013 Nu har 27 av 33 skånska kommuner Skåneled! Leden är över 110 mil lång och uppdelad på 85 etapper. Under året planeras nya etapper med invigningar i Höganäs, Kävlinge och Vellinge kommuner.

2013-06-11

Vandra med kidsen

Vandra med kidsen

Familjehiking på Skåneleden.
Foto: Johan Hammar

Sommarlovet står inför dörren, varför inte planera in en vandring för hela familjen på Skåneleden?

Att i sin ungdom få en erfarenhet av att vistas i naturen är värdefullt på många sätt. Vetenskapliga studier bekräftar bl.a. betydelsen av den motorrikträning det innebär att röra sig på naturligt underlag och den stimulans i uppbyggnaden av hjärnans nervcellskopplingar som sker under naturvistelsen. Friluftslivet kan också stärka banden mellan familjemedlemmarna i en tid som präglas av höga prestationskrav och mycket skärmtid. En upptäckstfärd i naturen med en avslutande mysstund framför elden i vindskyddet berikar!

Att vandra med barn innebär inte så mycket att ta sig från A till B. Snarare att tillåta spontanitet och ta sig tid att upptäcka det som dyker upp under vandringens gång. Några andra saker som kan vara bra att tänka på i sammanhanget är:
- glöm inte bort att leka, sjunga och lära. En kurragömmaklassiker runt lägerplatsen, spontansång runt lägerelden och inslag av praktiska tips som t.ex. hur man tolkar informationen i en karta.
- ta med energirik mat och dryck som ni vet tillhör barnens favoriter.
- pusha aldrig på för mycket, pausa ofta och välj ledpartier som har nära till busshållplatsen. Varför inte nyttja Skånetrafikens sommarkort för att ta er ut på leden?
- var flexibla, låt barnens intresse och engagemang styra innehållet i aktiviteten.
- tycker barnen om att springa i förväg, se gärna till att de har färgglada kläder på sig så att de är lätta att upptäcka i landskapet.

Vi har rekommenderat angöringspunkter med Skånetrafiken utmed många av våra 85 etapper led. Dessa syns i kartläget under respektive etapp. Prova t.ex. gärna någon del av Skåneleden 5 Öresundsleden, sträckan mellan Lerberget och Mölle (delar av etapp 4 och 5) är t.o.m. framkomlig med barnvagn.

2013-05-22

Ny Skåneled invigs på Kullaberg

Ny Skåneled invigs på Kullaberg

Utsikt från SL 5 Öresundsleden etapp 4.
Foto: Johan Hammar

Lördagen 1:a juni invigs sex nya mil Skåneled vid Naturum uppe på Kullaberg.

Skåneleden expanderar nu i det nordvästra hörnet av Skåne. Nuvarande delled Skåneleden 5 - Öresundsleden förlängs med fem nya etapper norrut från Grå Läge via Kullaberg till Utvälinge. Totalt handlar det om sex nya mil som bjuder på magnifika vyer, ett rikt fågelliv, spännande kulturupplevelser och bra service. Boende- och matställena ligger tätt och Skånetrafikens busshållplatser finns oftast i närheten.

Representanter från Skåneleden kommer att vara på plats vid Naturum både lördag och söndag 1-2:a juni. Vi kommer att sälja den nytryckta kartan för Öresundsleden såväl som övriga delledskartor för det rabatterade priset 100 sek/st. Passa också på att fråga oss om allt som hör Skåneleden och vandring till, vi visar gärna också upp hur du hanterar Skåneleden på smartphonen och surfplattan.

Invigningsprogrammet, som toppas av att landhövding Margareta Pålsson inviger  kl 14, innehåller massor av aktiviteter för besökare i alla åldrar.

Den nya leden har skapats genom Leaderprojektet Skåneleden Nordväst - Kullaleden. Ambitionen har varit att skapa en vandringsled av mycket hög internationell standard för att locka besökare från hela Europa. En "Leading Quality Trail"-certifiering av sträckan mellan Helsingborg (Kärnan)-Utvälinge är nära förestående vilket innebär att denna del av Skåneleden kommer att bli den tredje leden i Europa med denna kvalitetsmärkning.

2013-05-22

Skåneleden i appvärlden

Skåneleden i appvärlden

Navigera i naturen med din smarta telefon.
Foto: Johan Hammar

För dig som vill använda din smartphone eller surfplatta som hjälpmedel under vandringen finns nu några appar där Skåneleden finns med.

Everytrail - Appen Everytrail laddar du ner gratis. Här har Skåneleden publicerat ett antal förslag på vandringar som guider. Du kan se sevärdheter, service och busshållplatser utmed föreslagen sträcka. Telefonens och surfplattans inbyggda gps gör det möjligt att samtidigt se din nuvarande position på tillhörande karta. Nu syns också Skåneledens samtliga etapper som enklare så kallade "trips". Lägger du ner några tior på pro-versionen av appen kan du ladda ner kartor som kan användas offline.

Viewranger - I appen Viewranger, som är ett verktyg för mer avancerade användare, finns Skåneledens samtliga etapper med. Gå in i "Organizer", välj "Routes", vidare "Search for routes", välj "Search by location" så kommer närliggande etapper upp. Efter att du har valt en etapp scrollar du ner och väljer "download route" om du vill spara. Vill du kunna köpa och få tillgång till Lantmäteriets utmärkta terrängkartor finns ett kreditsystem för detta, men då måste du satsa på betalversionen av appen.

Scandinavian Trails - På användarvänliga appen Scandinavian Trails går du in under "Rutter" och väljer vandring. Närliggande etapper av Skåneleden syns och när du har valt en etapp kan du välja karta. Här ser du även din egen position. Väljer du platser synliggörs intilliggande sevärdheter och service (som finns publicerade i områdets turistdatabas). Verktyget ställer krav på mobiltäckning för att fungera.

Tänk på att det kan vara smart att investera i ett vattentätt skyddsskal för din utrustning om du ska ha den med i ryggsäcken.  Och glöm inte bort att lyfta blicken bortom skärmen för att uppleva naturen när du är ute.

2013-04-04

Webbshopen fungerar igen

Webbshopen fungerar igen

Nu går det äntligen att beställa Skåneledens papperskartor via webben igen.

Under en längre tid har det inte gått att beställa Skåneledens papperskartor online eftersom webbshopen inte fungerat. Vi beklagar självklart detta.

Men nu fungerar webbshopen som den ska. Passa på att beställa nya kartor inför vårens vandringar!

Till webbshopen

2013-03-21

Naturbuss invigs i Skrylle

Naturbuss invigs i Skrylle

Den 24 mars inviger Lunds kommun den nya naturbussen på Skryllegården. Skåneleden finns på plats.

Lunds kommun satsar på en ny naturbuss som får sin jungfrufärd den 24 mars. Klockan 11 rullar premiärturen från Lunds central och dagen till ära bjuds resenärerna på en gratis tur.

Vid Naturum intill Skryllegården kan du träffa Skåneledens samordnare mellan 11.30-15.00. Du kan köpa papperskartan för delled 2 till ett reducerat pris (100 kronor) och få hjälp med hur du hanterar everytrailguider från Skåneleden i din telefon. Eller få tips på allt som hör vandring till, från vandringsupplägg till utrustning.

Skåneledens delled 2 etapp 13A passerar Skryllegården och är en rundled på knappt 2 mil. Möjligheterna att komma ut på leden med Skånetrafiken är goda här och förbättras ytterligare i och med Naturbussens comeback. På www.skaneleden.se finns också vandringsförslag och everytrailguider publicerade från området.

Läs mer om programmet på http://www.lund.se/naturum .

2013-03-04

Skånsk natur på Vildmarksmässan

Skånsk natur på Vildmarksmässan

Lövgoda
Foto: Johan Hammar

Den skånska naturen och Skåneleden är på plats när Vildmarksmässan går av stapeln - i form av naturfotografen Johan Hammars bilder.

Johan Hammar är fotograf med inriktning mot natur, miljö och människor. På Vildmarksmässan visar han upp bilder från både Skåneleden och Stiftelsen Skånska Landskaps strövområden, med fokus på människan i naturen. Du kan också höra Johan berätta om skånska naturupplevelser vid fyra tillfällen på Friluftsscenen och Vildmarksscenen.

Hämta inspiration! Och var med i utlottningen av en weekend i valfri stuga i Snogeholms eller Fulltofta strövområde - med skogen, sjöar, Skåneleden och kortare vandringsstigar precis utanför husknuten.

När? 7-10 mars
Var? Älvsjömässan i Stockholm, monter B11:22
Mer om Vildmarksmässan: www.vildmarksmassan.se
Följ Johan Hammars arbete på: www.johanhammar.com
Mer om stugorna i utlottningen: www.skanskalandskap.se/bo

2013-02-19

Skaneleden.se i mobilen

Skaneleden.se i mobilen

Skåneleden i din mobil och surfplatta

Nu har vi anpassat vår webb så att den smidigt kan läsas i mobilen eller på surfplattan. Lösningen heter responsiv webb.

På skaneleden.se hittar du det mesta du behöver för att planera din vandring på Skåneleden. Nu kan du få samma inspiration, hitta praktisk information och dela med dig av dina erfarenheter i din smartphone eller surfplatta.

Mobilsurfandet har ökat kraftigt de senaste två åren och beräknas snart gå om det stationära surfandet. I takt med att alltfler använder mobilen eller surfplattan som sin främsta plattform - inte enbart som ett komplement till datorn - ställs också högre krav på ett innehåll som ska kunna läsas på mindre skärm.

Responsiv webb betyder helt enkelt att sajtens innehåll, struktur och grafik automatiskt anpassas efter besökarens skärmstorlek. Navigering och struktur ändras beroende på om du surfar från mobilen, eller om du har surfplattan liggande eller stående. Innehållet är förstås alltid detsamma. Viktigast är att upplevelsen ska bli bättre för våra besökare, oavsett var man surfar. Samtidigt är responsiv webb enklare och mer kostnadseffektiv att underhålla än om vi valt en separat mobilversion.

2012-12-12

Webbshopen fungerar inte

Webbshopen fungerar inte

Sedan en tid tillbaka går det inte att beställa Skåneledens papperskartor via webben. Vi beklagar detta och ny lösning är på gång.

Webbshopen, som hanteras av Tourism in Skåne fungerar inte längre och man jobbar på att ta fram en ny lösning.

Vill du köpa en karta och bor i Skåne ber vi dig att besöka din lokala turistbyrå. Skulle de sakna just den kartan du vill ha, be dem att beställa hem. Jobbar du på en turistbyrå och behöver beställa hem fler kartor, skicka ett e-post till oss på Skåneleden så får du besked om tillvägagångssätt.

Bor du utanför Skåne rekommenderar vi att du ringer turistbyrån i Ystad: tfn +46 411- 57 76 81. De brukar kunna skicka kartor även till Danmark.

2012-10-11

Framtidsfokus på Skåneledsträff

Framtidsfokus på Skåneledsträff

Varje år träffas ett 70-tal personer som på olika sätt jobbar med Skåneleden för att utbyta erfarenheter och prata framtidsfrågor. I november är det dags igen.

Det är många som bidrar med arbetet kring Skåneleden. Den 13 november möts både tjänstemän och alla de som arbetar ute i fält med att underhålla och utveckla leden för en årlig träff. Det är driftspersoner och skåneledsansvariga kommuntjänstemän från de 26 kommuner som ansvarar för skötseln inom sin kommungräns. Det är föreningsaktiva med skötselansvar, turistchefer, ansvariga på Region Skåne och samordnare på Stiftelsen Skånska Landskap.
 
På mötet kommer det pratas framtid och utveckling, utbytas erfarenheter och informeras om aktuella frågor.
 
Är du involverad i arbetet med Skåneleden men saknar inbjudan? Anmäl ditt intresse till skåneledsansvarig tjänsteman i din kommun. Har du frågor eller synpunkt du vill att vi ska lyfta på mötet, mejla info@skaneleden.se.

2012-08-28

Möt skåneledstroll i Torup

Möt skåneledstroll i Torup

Lilla Vilda teatern och skåneledstrollen underhåller i Torup.

Showa loss med skåneledstroll och få vandringstips. Skåneleden är på plats när Torup bjuder in till Skogens dag den 2 september.

Aktiviteterna är många under Skogens dag i Torups rekreationsområde. Lilla Vilda teatern underhåller varje heltimme mellan klockan 11 och 13 och här möter du skåneledstrollen Det glada trollet och Snälle jättevätten. Sjung och följ med på skattjakt tillsammans med trollen på Gröningen. Här möter du också Kenneth och Eva från Skåneleden och Stiftelsen Skånska Landskap. Passa på att få tips på bra utflyktsmål och vandringar i Skåne, plocka med dig information och kartor, och ta chansen att ställa frågor eller dela med dig av synpunkter. 

Torups rekreationsområde ligger drygt två mil öster om Malmö och ägs av Malmö stad. Hur du tar dig till Torup med bil eller buss hittar du i programmet.

Program för Torups dag som pdf

Mer om Torup rekreationsområde

2012-07-09

Hur svår är etappen?

Hur svår är etappen?

Utsikten från rasbranterna vid Hilleshögs dalar, Öresundsleden.
Foto: Johan Hammar

Naturstig eller asfalt? Branta stigar eller framkomligt för rullstol? Nu pågår ett arbete med att gradera Skåneledens samtliga 80 etapper.

För att kunna ange hur svår varje sträcka är pågår just nu ett arbete med att gradera Skåneleden. Arbetet genomförs i samband med att det görs en årlig kontrollbesiktning av ledsystemet. Först 2014 kommer samtliga delleder att vara graderade. I nuläget är SL 3 Ås till Åsleden samt SL 4 Österlenleden inventerad. Varje etapp graderas enligt följande:

Grön: Jämn terräng med fast underlag, hela etappen är framkomlig med rullstol.

Blå: Varierande terräng, mer än 50 % av etappen går på asfalt- eller grusväg.

Röd: Varierande terräng, mer än 50 % av etappen går på naturstig.

Svart: Kuperad terräng, branta partier på naturstig förekommer.  

Graderingen för varje etapp hittar du under respektive delled på webbplatsen.

2012-06-06

Skaneleden.se i ny kostym

Skaneleden.se i ny kostym

Skaneleden.se i ny kostym

Att få inspiration, hitta praktisk information och kunna dela med sig av sina upplevelser har varit i fokus när nya skaneleden.se tagits fram. Här ska du kunna hitta det mesta för att planera din vandring.

Den nya webbplatsen är efterlängtad. Den gamla webben har tio år på nacken och har haft stora tekniska problem det sista året. Vi beklagar att den periodvis varit svår att nå.

Tillgängliga kartor som inte kräver ett besök i bokhandeln eller flera dagars väntan på posten har efterfrågats länge. Därför finns nu etappkartor som pdf att ladda ner eller skriva ut under varje etapp (i A4-format, skala 1:75 000). Kartorna ska ses som ett komplement till papperskartorna som trycks på vattentåligt papper. Googlekartor för varje etapp ska underlätta planeringen vid datorn, tillsammans med aktuell ledstatus och service längs etappen.

Är du nybörjare på Skåneleden och har svårt att veta var du ska börja, finns vandringsförslag att kika på. Vill du ta dig ut i naturen och lämna bilen hemma finns förslag på angöringspunkter på de olika dellederna med Skånetrafikens hållplatser markerade på kartan.Men vi vill också ta del av dina erfarenheter och upplevelser. Berätta så att vi och andra besökare kan ta del av vad du tycker och tänker. Engelsk version av webbplatsen kommer inom kort.

2012-06-05

Siffror ska göra susen

Siffror ska göra susen

Med siffror och förkortningen SL ska det bli enklare att kommunicera de fem dellederna både på webben, i kartor och i framtiden på markeringar utmed ledsystemet.

Det finns tillfällen då namnen på de fem dellederna är svåra att kommunicera, inte minst för utländska besökare. Därför har varje delled fått ett nummer och inleds med antingen "Skåneleden" eller förkortningen SL.

Kust till kustleden kan alltså skrivas "Skåneleden 1: Kust till kustleden", det något kortare "SL1:Kust-kust" eller det ännu kortare "SL1" beroende på var namnet ska användas. Ambition är att numreringen i framtiden ska få genomslag i markeringar och skyltar utmed ledsystemet. Du ser den nya numreringen på webbplatsen under Leden.

2012-06-04

Vandrare i kläm när väg E22 byggs om

Vandrare i kläm när väg E22 byggs om

Vägarbete på E22:an påverkar skåneledsvandrare
Foto: Kenneth Joelsson

Sedan 2011 pågår en omfattande ombyggnation av väg E22 vid Rolsberga och Ekeröd. Arbetet påverkar Skåneledsvandrare längs SL 1 Nord till Syd etapp 10 och SL 2 Ås till Ås etapp 11.

Arbetsfordon i rörelse, borttagna ledmarkeringar och schaktarbeten försvårar framkomligheten och möjligheten att korsa vägen. Vid Rolsberga är förhållanden så komplicerade att Skåneleden har stängts av.

Ska du vandra mellan lägerplats Rövarekulan och lägerplats Ringsjöstrand rekommenderar vi att du har papperskartan med dig och på egen hand hittar en framkomlig väg. Från Rövarkulan går det till exempel att gå österut mot Västrabygård för att där svänga norrut mot Kyrkhult. Via Lillö-Orup-Ålstorp går det att återansluta till Skåneleden söder om Ringsjön.

Vid Ekeröd försöker Åke Westerlund, driftsansvarig på uppdrag av Hörby kommun, uppdatera ledmarkeringarna i fält med jämna mellanrum i samråd med byggentreprenören. Iaktta dock största försiktighet och var extra uppmärksam även här. Ombyggnationen beräknas vara klar sent hösten 2012.

2012-05-31

Reklamfilmer om Skåneleden

Reklamfilmer om Skåneleden

Vintern 2011-2012 valde studenter från Malmö Högskola, Kultur- och Medieproduktion Skåneleden som projektarbete. Resultatet är bland annat två filmer på YouTube.

Filmerna är inspelade på Nord- till Sydleden, på etapp 13 och 13A, dit det går att ta sig med buss (busshållplatser Skryllegården, Torna Hällestad eller Knivsåsen). Du kan också ladda ner en guide till din smartphone för delar av sträckan på everytrail.com.
Filmen Att vandra är att leva

Filmen The Quest