Aktuellt

2016-10-06

Vandra med guldkant i Skåne

Vandra med guldkant i Skåne

Belöna dig själv med en massage och en varm bastu på ett spa efter vandringen.
Foto: The Lodge, Johan Kalén

Höstvandra med guldkant i Skåne. Hösten är den bästa tiden att skämma bort sig med ett värmande bastubad eller en lyxig spa-upplevelse efter en frisk vandringstur. Ladda på med energi i oktober och boka in en helg med frisk luft, motion och lyx utöver det vanliga. Här är några tips på hur du kan kombinera vandringsupplevelsen i Skåne med en varm bastu, god mat och en skön säng.

Nog för att det har sin charm att vandra och övernatta i ett vindskydd men när höstmörkret faller och temperaturerna sjunker så är det skönt att få komma fram till ett uppdukat bord och en varm bäddad säng efter en heldag med frisk luft och motion.

En vandring på Skåneleden kan enkelt kombineras med lite lyx i tillvaron. Leden sträcker sig över stora delar av Skåne och passerar därför även flera utav Skånes finaste spa- och boendeanläggningar. Här är några av de platser som Skåneleden tar dig till, men se till att boka ditt boende i tid och kolla upp avgångar med kollektivtrafik i förväg. Det kan vara bra att veta att du vandrar uppskattningsvis 4km på en timme i normalt tempo, ej inräknat foto och fikastopp.

Vilken vandringsupplevelse väljer du att skämma bort dig med i höst?

Kust - kustleden SL1

Torekov Hotell
Slappna av och fyll på med energi på Torekov hotell efter en vandring längs Bjärehalvöns klippiga kust. Här kan du till exempel boka ett komplett vandringspaket med övernattningar, spa och mat -allt samlat i ett.
Etapper i närheten: 17 & 18

Torekov Warmbadhus
Boka in någon utav Torekov Warmbadhus behandlingar halvvägs på vandringen. Eller varför inte prova på ett ört- eller tångbad? Vi kan garantera att du sover gott efter en hel dags vandring och vetskapen om att du har gett dig själv en riktig retreat.
Etapper i närheten: 17 & 18

Hovs Hallar hotell
Somna gott nära naturen i en rogivande miljö på Hovs Hallar hotell. Ät i restaurangen och avsluta kvällen med ett bad i utomhusbadtunnan eller njut av havsutsikten från bastun. Bästa uppladdningen för att fortsätta vandringen nästa dag.
Etapper i närheten: 16 & 17 

Hotell Skansen, Båstad
Avsluta vandringen i Båstad och följ Skåneleden längs strandmynningen och ända fram till dörren på Hotell Skansen. Behöver du kylas av efter turen finns kallbadhuset till förfogande med tillhörande bastu, likväl som värmande pooler, gym och bokningsbara behandlingar.
Etapper i närheten: 15 & 16 

Nord-Sydleden SL2

Häckeberga Slott
Vandra runt i Häckebergas slottsmiljöer för att sedan checka in på slottet och njuta av interiören, god mat och romantiska rum. Slottet ligger vackert inramat av Häckebergasjön som bjuder på vackra vyer och du kan även avsluta vistelsen med en fisketur på sjön i en av slottets egna båtar.
Etapper i närheten: Häckeberga runt 25km 15-15A 

The Lodge, Södra Ugglarp
Detta hotell uppenbarar sig mitt i skogen på toppen av Romeleåsen, The Lodge. Njut av god mat och slappna av i jacuzzin som blickar ut över det böljande landskapet. Det går även att boka en picknickkorg på hotellet med tillhörande karta att ta med sig på vandringsturen.
Etapper i närheten: 13 & 14 

Ås-åsleden SL3

Nyrups Naturhotell, Höör
Gör en avstickare från leden och ta dig till Nyrups Naturhotell för en totalupplevelse ute i naturen. Här kan man testa på att sova i en egen yllehydda eller medverka på gemensam utomhusmatlagning tillsammans med andra. En unik utomhusupplevelse som går väl i linje med vandring.
Etapp i närheten: 7 

Österlenleden SL4

Ystad Saltsjöbad
Vandra på Österlenleden och ta dig fram till Ystad Saltsjöbad, ett anrikt badhotell med uppvärmda utomhuskällor och spa-behandlingar att skämma bort sig med. Ät gott i restaurangen och njut av havsutsikten.
Etapper i närheten: 1 & 12

Talldungen gårdshotell, Brösarp
Utöver Skåneleden finns det flera lokala vandringsslingor kring Brösarp som du enkelt kan kombinera med en skön vistelse på Talldungen gårdshotell. Hotellet är känt för sin enkla men rustika matlagning och du kan även skippa att packa ner matsäck och istället köpa deras egna ekologiska picknickkorg med tillhörande karta att ta med ut på vandringen.
Etapper i närheten: 6 och lokala slingor

Öresundsleden SL5

Pålsjöbaden kallbadhus, Helsingborg
Avsluta vandringen vid Pålsjöbaden kallbadhus med ett uppfriskande dopp i det blå och en värmande bastu med slående utsikt över hav som möter himmel. Om hungern gör sig påmind går det även bra att äta något lättare i det egna caféet.
Etapper i närheten: 6 & 7

Falknästet, Kullaberg
Slå på stort och belöna dig med ett unikt boende vid Kullens fyr längst ute på Kullabergs naturreservat, Falknästet. Du sover uppe på höjd över havet med en oslagbar utsikt över klipplandskapet och det friska havet. Ta en lång sovmorgon och fortsätt sedan vandringen.
Etapper i närheten: 3 & 4

Örenäs Slott, Glumslöv
I höjd med Glumslövs backar ligger Örenäs Slott där du kan både boka in dig i slottsbyggnaden med anor från 1800-talet eller i den nyare hotell anläggningen med tillgång till bad och bastu. Ät en riklig frukostbuffé i slottssalen innan du checkar ut och fortsätter din vandring.
Etapp i närheten: 8

Mötesplats Borstahusen
Norr om Landskrona hittar du charmiga och familjeägda Mötesplats Borstahusen. Boka in en kväll på intilliggande Piacente Spa med en fyrarättersmeny på Erikstorp Kungsgård för en helhetsupplevelse med flärd. Somna sedan gott i någon utav Mötesplats Bortstahusens mysigt inredda stugor belägna precis intill strandkanten och Skåneleden.
Etapper i närheten: 8 & 9

Se fler vandringsförslag på Skåneleden här

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus