Tips på utrustning

Tips på utrustning

Tips på utrustning


Planerar du en vandring för första gången? Och är du osäker på vilken utrustning som behövs? Vi ger tips på vad du behöver tänka på för en dagsvandring och för längre vandringar med övernattning.

Vandring är en aktivitet som egentligen inte ställer några krav på specialutrustning. Tänk på att vandra lätt - ryggsäck, sovsäck och tält ska helst inte väga mer än 3 kilo tillsammans!

Skor
Väl ingångna träningsskor för utomhusbruk eller löparskor fungerar utmärkt för dagsvandringar med lättare ryggsäck. Det finns också särskilda trekkingskor som är lätta och utvecklade för att trampa fram i skogsterräng.

Ska du vandra längre sträckor och går med tyngre ryggsäck kan det vara värt att skaffa ett par lättare kängor. Då uppnår du en högre stabilitet och får bättre stöd för anklarna.  Många föredrar att ha på sig två lager strumpor (en tunn innerstrumpa och en något grövre ytterstrumpa) för att undvika skoskav. Några tunga kängor av fjällvandrarmodell behöver du inte när du går på Skåneleden!

Kläder
Årstid och aktuell väderlek styr naturligtvis klädvalet, men att tillämpa lager på lager-principen är en god idé.  Det innersta lagret skall hålla dig varm och leda bort fukt från kroppen. Lämpligt material är ull eller syntet. Mellanlagret skall leda fukten vidare ut, men bibehålla värmen. Välj ull eller fleecetröja med dragkedja för att kunna reglera värmen. Ytterlagret skall fungera som skydd mot väta och vind utifrån samtidigt som kroppsvärmen inte går förlorad. Viktigt är också att fukten släpps ut. Moderna skalkläder fyller denna funktion.

Är du ute på vinterhalvåret behöver du också sannolikt ett fjärde lager att ta på dig för att hålla värmen vid lägerplatsen på kvällen eller när du rastar. Vid torr väderlek är dun ett bra alternativ för detta.

Ryggsäck
Precis som för övrig utrustning gäller det att prova i friluftsbutiken om du planerar att köpa nytt. Säcken ska passa din rygglängd och upplevas som integrerad med kroppen. Sedan är det frågan om smak och behov när det gäller ficklösningar, inbyggt regnskydd mm.

Är du ute på dagsvandring eller ska sova på vandrarhem bör inte ryggsäcken vara större än max 30 liter. Ska du ut på en weekendtur och ha med dig sovsäck, tält och mat skall detta få plats i en ryggsäck på max 50 liter.

Sovsäck
Valet står mellan dun eller syntet. Förstnämnda är lättare men är betydligt känsligare för fukt. För ren sommarhiking med blygsamma krav på säckens komforttemperatur finns syntetmodeller under kilot.

Tält
Tunneltält fungerar väl utmed Skåneleden, men vill du även kunna nyttja ditt tält i skärgården eller i bergen bör du investera i ett kupoltält. Fördelen med sistnämnda är att det oftast är fristående utan behov av att fästas med markpinnar. Med tält är det som med andra friluftsprodukter, ju lättare ju dyrare. Riktmärke för ett tvåmanstält är att det inte bör väga mer än 2,5 kg.

I ryggsäcken
Beroende på typ av vandring och årstid kan följande vara bra att ha med: vattenflaska, gasdrivet friluftskök, torrmat, regnkläder, mössa, handskar,  reservstrumpor, underställ, pannlampa, multiverktyg, kikare, kamera, gps, skåneledskarta, förstärkningsplagg, sitt/liggunderlag, hygienartiklar inkl plåstertejp och febernedsättande tabletter, badskor, badkläder samt myggmedel och fästingdragare.