Etapp 13: Bjärabygget-Koarp

Följ stigar och småvägar på Hallandsåsen, längs den forna gränsen mellan Sverige och Danmark. Här gäller det att du håller ögonen på färdvägen. Terrängen, jättekvinnor och grottor kan överraska.

Höstvandring<br />
                  Foto: Jenny BrandtFikapaus<br />
                  Foto: Jenny BrandtFoto: Johan Hammar
Visa fler bilder
Karta >

Följ stigar och småvägar på Hallandsåsen, längs den forna gränsen mellan Sverige och Danmark. Här gäller det att du håller ögonen på färdvägen. Terrängen, jättekvinnor och grottor kan överraska.

Natur

Du färdas uppe på Hallandsåsen. Åsen sköt i höjden i samband med en kraftig kollision mellan Europa och Afrika för ca 80 miljoner år sedan. Då var Skåne täckt av ett grunt hav och bottnen skakade av jordbävningar.

Urbergsgrottan Snibe stugas mynning är hoprasad men innanför finns en tre meter hög sal. I ett 1700-talsverk beskrivs grottan stor nog åt 20-30 personer. Den bildades troligen under istidens slutskede. Smältvatten som sipprade ner i den kyliga berggrunden frös åter och spräckte berget.
När du tagit dig förbi grottan och de branta backarna väntar ljunghed med utsikt och mängder med lingon.

På Hallandsåsens sydsluttning finns djupt inskurna raviner. Mest imponerande är Trollehallar med det omtalade gömslet Snapphanestallarna. Vid Stavershult strax intill finns åsar, kullar och terrasser formade av isälvar då inlandsisen smälte.

Kulturhistoria

På Store Ömosse bröt man torv till bränsle och strö till djuren. Du ser långsmala torvgravar och kvarlämnade torvbankar när du vandrar över mossen.

I Björsåkra-Bölinge naturreservat kan du se hur en stor del av åsen såg ut tidigare. Då träden stod glest, djuren betade och ljungen bredde ut sig. För att ljungen skulle hållas fräsch och smaklig brändes marken med jämna mellanrum.

Snibe stuga har varit bostad åt jättekvinnan Sniban och senast åt en soldat under kriget i Skåne. Strax intill leden, på gränsen mellan Skåne och Halland, finns flyttblocket Bockasten . För längre sedan var den ett viktigt gränsmärke mellan Danmark och Sverige.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus