Etapp 15: Brammarp-Båstad

Stigar och spångad led för dig genom betes- och mossmarker. Längs krokiga vägar kan du spänna blicken till horisonten. Landskapet berättar om bronsålderns höjdpunkter och 1800-talets utarmning av marken.

Öppna vyer mellan Brammarp och Korröd<br />
                  Foto: Jenny BrandtFoto: Jenny Brandt<br />
                  Foto: Johan Hammar
Visa fler bilder
Karta >

Stigar och spångad led för dig genom betes- och mossmarker. Längs krokiga vägar kan du spänna blicken till horisonten. Landskapet berättar om bronsålderns höjdpunkter och 1800-talets utarmning av marken.

Natur

Vandringen över Älemosse och intilliggande betesmarkerna är uppfriskande. Här växer klockljung, pors och de små men överraskande växterna rundsileshår och småsileshår. De lockar till sig insekter med droppar på bladen och utvinner sedan näring ur dem. Älemossen är även känd för sina spelande orrar.

Lya fälad är en stor ljunghed och en liten rest av hur åsen såg ut för hundra år sedan. På den magra marken växer ljung, enar, blåbär och lingon. Strax intill finns en gammal slåtteräng med många rara blommor, som smörbollar och flera orkidéer.

Den nordliga delen av etappen har du en härlig utsikt över landskapet och Laholmsbukten. Vandringen avslutas med en brant stig ner mot lägerplatsen och Båstad.

Kulturhistoria

Vid Örlid passerar du över den gamla kungsvägen. För längre sedan var detta en tuff passage med utmattande backar i gränslandet mellan Danmark och Sverige. År 1676 slog ett snapphanekompani ner sig på höjden. De snappade viktiga brev och ställde till förtret. På kunglig order förstördes allt på bösshålls avstånd från vägen; gårdar, gärden och skog.

Vid Älemossen går du förbi ruiner efter torp och torvlängor. Torven bröts, delades i bitar, torkades och förvarades sedan i längorna. Vid Ledtorpet finns stenblock med skålgropar, eller älvkvarnar som de också kallas. De tillhör den vanligaste typen av hällristningar. I sluttningen invid vägen finns en linbastu där linet torkades innan beredning. Med bråkning, skäktning och häckling skapades mjuka lockar som sedan spanns och vävdes till linnetyg.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus