Etapp 18: Torekov-Vejbystrand

En etapp längs lättrampade stigar och strandvägar över fälader. Upptäck ett gemytligt fiskeläge, sälar och gigantisk jordhög. Missa inte Hallands Väderö.

Foto: Jenny Brandt<br />
                  Kustlinjen vid Torekov fiskeläge.<br />
                  Foto: Jenny BrandtFoto: Jenny Brandt<br />
                  Havsnära<br />
                  Foto: Magnus Malm
Visa fler bilder
Karta >

En etapp längs lättrampade stigar och strandvägar över fälader. Upptäck ett gemytligt fiskeläge, sälar och gigantisk jordhög. Missa inte Hallands Väderö.

Natur

Strandvägar tar dig med in i fiskeläget Torekov. Centralt hittar du en liten park med ett krokigt och sällsynt träd, vejksel. Arten är släkt med rosväxter. Alldeles väster om hamnen finns en mörk strimma sammansmällt med det rödaktiga berget. Det är magma som trängt upp och skapat en diabasgång.
Vid stranden kan du locka fram krabbor och från Torekovs hamn går turer till natursköna Hallands Väderö.

Vandringen söderut längs Bjärekusten går över enefälader där fattig gräsmark växlar med rik ängsmark. Plötsligt dyker blöta områden och gölar upp, här hittar du flest rariteter. Även havet utanför är värdefullt och både knubbsäl, tumlare och ibland gråsäl besöker området. Fågellivet är rikt med olika änder, måsfåglar och vadare. Ibland driver atlantfåglar som havssula och tretåig mås hit. Särskilt öarna Inre och Yttre Grytskär är värda en extra titt, bl.a. efter tobisgrissla.

Kulturhistoria

Torekov är synonymt med genuin fiskemiljö och du går förbi 1800-talsbebyggelse och fiskebodar. Vid hamnen finns sjökaptenernas gamla badhus. Man levde på fiske och sjöfart, men jordbruk och tegeltillverkning var också viktiga verksamheter.

Den gamla medeltidskyrkan, idag en park, var helgad åt S:ta Thora och vid badstranden går du förbi flyttblocket S:ta Thoras sten. Jungfru Thora var en dansk kungadotter som flöt iland här.

Bjärekustens fornlämningar ligger tätt. Dagshög är en av de närmare tusen gravhögarna, och den störste med diameter på 42 m. Fäladerna var byarnas utmark med bete åt djuren. Ilandfluten tång var viktig som gödsel åt åkrarna och sten bröts på flera ställen. Dagshögs stenbrott är det tydligaste utmed sträckan. Mellan 1904 och 1914 skeppades sten härifrån till Danmark.

Idag finns inga synliga spår efter en av Bjäres viktigaste hamnar, Grytehamn. Härifrån skeppades stora mängder ved och virke till Köpenhamn.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus