Etapp 22: Vejbystrand-Ängelholm

Följ promenadvägar utmed Skälderviken och njut av din följeslagare, havet. Här finns bad- och kurorter, småbåtshamnar och imponerande sanddyner. Besök ateljéer, museum eller färdas uppströms Rönne å.

Skåneleden går igenom Kronoskogen strövområde.<br />
                  Foto: Johan HammarPassa på att ta ett dopp i havet vid Skepparkroken.<br />
                  Foto: Jenny BrandtKustvyer vid Skepparkroken.<br />
                  Foto: Jenny BrandtKronoskogen strövområde.<br />
                  Foto: Lisbeth Holmåker
Visa fler bilder
Karta >

Följ promenadvägar utmed Skälderviken och njut av din följeslagare, havet. Här finns bad- och kurorter, småbåtshamnar och imponerande sanddyner. Besök ateljéer, museum eller färdas uppströms Rönne å.

Natur

Vid Vejbystrands hamn finns rev med ett vibrerande fågelliv att spana på. Mellan Vejbystrand och Magnarp går du över en hed med trift, vresros- och enrissnår. Vandringen genom Skepparkroken bjuder på kulturmiljö och i Skälderviken finns en marina med flera hundra båtar. Här stöter du på trevliga rastplatser med sikt ända till Kullaberg.

Vandra vidare över Rönne å, rik på lax och havsöring, och utmana strandens sanddyner - klitterna. Slutligen kliver du in i strövområdet Kronoskogen. Här finns spännande kustdyner som förts hit av hav och vind, men också militäriskt raka dyner som skapats med hjälp av flätgärden för att hindra flygsand.

Närmare havet hittar du hed med vindpinade tallar och buskage, inåt land finns barrskog med knärot och gott om svamp. De mest exklusiva invånarna är fältpiplärka, havsmurarbi och bibagge.

Kulturhistoria

Vejbystrand är fiskeläget som blev kurort och fick landets första kustsanatorium för patienter med tuberkulos. På höjden innanför kusten ligger ett pärlband av bronsåldersgravhögar och vid Utsiktsvägen finns Bökehögarna att besöka. Här hittar du dessutom en vidsträckt utsikt.

Den gamla vägen slingrar sig genom Skepparkroken och du går förbi gamla kaptensgårdar och gatehus. Kroken tillhörde godset Ängeltofta och från hamnen skeppades stora lass säd och järnplogar. I Skälderviken går du förbi minnesmärket över de män som byggde hamnen. Den som hade stövlar avlönades med 60 öre/dag medan de utan fick 50 öre. Kanonen du ser var tidigare fast i piren, bakdelen användes att förtöja båtar i.

Öster om Rönne å finns Luntertuns kyrkoruin. En gång medeltidsstad och marknadsplats för lax och sill. Luntertuns efterföljare är staden Ängelholm.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus