Etapp 3A: Bökestad-Lerjevallen

På denna avstickare tar du dig fram genom djup skog, ner i en ravin och om du önskar in i en död by. Håll utkik efter glittrande stenar, glimmerkvartsit.

Det går bra att vandra på Skåneleden även när det ligger snö på marken.<br />
                  Foto: Jenny BrandtVintervandring på Skåneleden.<br />
                  Foto: Jenny BrandtKom upp på höjd på någon utav de stora stenblocken vid Kastagropen.<br />
                  Foto: Jenny Brandt
Visa fler bilder
Karta >

På denna avstickare tar du dig fram genom djup skog, ner i en ravin och om du önskar in i en död by. Håll utkik efter glittrande stenar, glimmerkvartsit.

Natur

Från en av de vackrast belägna lägerplatserna, Bökestad, vandrar du på en smal remsa mellan två sjöar. På backiga stigar och skogsvägar tar du dig vidare genom skogen, ibland kryddat med fin utsikt över klara sjöar och utspridda stenbumlingar.

I hjärtat av området finns vandringens höjdpunkter; ädellövskog, små bäckar och den smala ravinen Kastagropen. I närheten kan du hitta stenar av glimrande glimmerkvartsit och etappen passerar över ett stråk av bergarten.

Sista sträckan till lägerplats Lerjevallen går du på stig och skogsväg genom rikligt med bokskog.

Kulturhistoria

Sydväst om Raslången fanns flera brott där glimmerkvartsit bröts. Stenen är lättkluven i skivor men svår att bryta på längden. Den användes till liebrynen, kvarnstenar och längre tillbaka i tiden till glas. I närheten fanns två glasbruk under 1500-1600-talen. Många trappsteg och grindstolpar i trakten är tillverkade av stenen.

Kastagropen sägs ha varit tillhåll för snapphanar och ett klipputsprång kallat Predikstolen användes av snapphaneledaren Lille Mats. Öster om Kastagropen finns resten efter en varggrop och västerut ligger den Döda byn. Här på backen, bland träd och buskar, hittar du mängder av ruiner. I början av 1900-talet fanns här 27 gårdar och torp. Byn hette Spångabro.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus