Etapp 9: Verum-Vittsjö

Skog varvas med hagar, vattendrag med sjöar. Du vandrar på stigar längs vattnet och på småvägar till hälsoort. Du passerar toppiga rullstensåsar, en kvarn och såg. Här finns fiske- och paddlingsmöjligheter för mer vattenbaserade äventyr.

Leden går förbi välbevarade Gundrastorps mjölkvarn.<br />
                  Foto: Jenny BrandtEtappen går längs åar, forsar och vattenfall.<br />
                  Foto: Jenny BrandtTa med hunden ut på leden -det perfekta vandringssällskapet.<br />
                  Foto: Johan Hammar
Visa fler bilder
Karta >

Skog varvas med hagar, vattendrag med sjöar. Du vandrar på stigar längs vattnet och på småvägar till hälsoort. Du passerar toppiga rullstensåsar, en kvarn och såg. Här finns fiske- och paddlingsmöjligheter för mer vattenbaserade äventyr.

Natur

Vieån, som löper parallellt med leden, är naturligt krokig med fina strandängar och trädridåer. Vid Mölleröd finns forsar, vattenfall och ett gäng jämlöpande rullstensåsar. Ån är viktig för fiskar, musslor, fåglar och kring den finns spännande växter.

Strax lämnar du dalgången och utsikten, på stigar som leder dig genom varierande skog till Vittsjö sjösystem. Stigen snirklar mellan sjöarna, uppe på torra åsryggar och på blötmarken nära vattnet. Vid Gundrastorp går färden genom hage och längs en krokig väg genom ålderdomlig miljö. En stig leder dig över Ubbalts häftiga rullstensåsar, genom bokskog och längs Vittsjöns strand. På sjöns botten fälls det ut mängder med järnmalm och du kan vaska fram klumpar ur sanden.

Kulturhistoria

De tidvis översvämmade maderna vid Vieån har använts för slåtter och bete under lång tid. Vattnets kraft har också utnyttjats och vid åns inlopp finns välbevarade klenoder, Ekholmens såg och Gundrastorps mjölkvarn.

I Ubbalt har man hittat spår efter medeltida järnframställning. Järnmalm skrapades från sjöbottnen och smältes i ugnar. Klumparna fraktades längs sjöar och åar. Järnet var värdefullt och som beskydd byggdes borgar som Vittsjöborg och Skeingeborg.

Vittsjö var kurort med pensionat och vilohem under slutet av 1800-talet. Tidigare var detta gränsland mellan Danmark och Sverige. Vittsjö skans och minnestenar berättar om krigstider och när kung Gustav II Adolf gick genom isen.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus