Etapp 13: Krankesjön-Väderkullen

På en gammal banvall passerar du det flacka Revingefältet. Söderut bestigs ett system av rullstensåsar. Vandringen kan kombineras med ett besök i vassen. Möjligheter till vägval finns vid Torna Hällestad.

Nära Väderkullen<br />
                  Foto: Kenneth JoelssonKyrkan i Torna Hällestad<br />
                  Foto: Kenneth JoelssonHällestad åsar<br />
                  Foto: Kenneth JoelssonStenbrottet vid Knivsåsen<br />
                  Foto: Kenneth JoelssonSov över vid lägerplatsen vid Krankesjön<br />
                  Foto: Mickael Tannus
Visa fler bilder
Karta >

På en gammal banvall passerar du det flacka Revingefältet. Söderut bestigs ett system av rullstensåsar. Vandringen kan kombineras med ett besök i vassen. Möjligheter till vägval finns vid Torna Hällestad.

Natur

Krankesjön är en fågelskådningsplats av hög klass. Här finns fågeltorn och gömsle. Längs banvallen passerar du den öppna och flacka Revingehed. Här finns gott om vattenfyllda torvgravar och sumpskogar. Förutom ett rikt fågelliv trivs olika arter paddor, grodor och vattensalamander.

Vid Torna Hällestad går vandringen längs ett nät av rullstensåsar. De skapades då den senaste inlandsisen smälte undan, för cirka 13 000 år sedan. Åsarna är idag täckta med artrika fälader, bokskog och av mutanten vresbok. Håll utkik efter blomster som backsippa och orkidé. Söderut äntras en helt annan typ av ås, Romeleåsen. Den är en av Skånes större åsar och en horst. Här vandrar du till stor del genom bokskog.

Kulturhistoria

Revingeheds pansarövningsfält som passeras blev övningsplats åt infanteriet 1888. Gör ett avsteg från banvallen och upptäck Torna Hällestads medeltidskyrka och runstenarna som finns inmurade till minne av två modiga vikingamän, Toke och Arre. Byn har troligen sitt ursprung från medeltiden och blev så småningom stationsort.

Du passerar ett vattenfyllt stenbrott med gnejs och närmare Romeleåsen en av Skånes största och bäst bevarade skeppssättningar, Jättagraven i Ugglarp.

Skåne var ett av de godstätaste landskapen i Norden och vid 1700-talets början gjorde Björnstorps slott entré. Tidigare var det en relativt obetydlig gård. Parken är idag öppen för besökare. Den påbörjades 1761 av adelsman Adolf Fredrik Barnekow, som troligen ruinerade sig på densamma. En minnessten öster om godset berättar om det omgivande kala landskapet och om plantering av träd. Björnstorps gods var tidiga att anamma planteringsvågen och påbörjade redan 1880 återplanteringen av skogen.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus