Etapp 18: Torup-Malmö Bulltofta

Här vandrar du till stor del på cykelvägen Utflyktstigen och passerar genom ett öppet jordbrukslandskap. Här finns gott om platser för rekreation, vackra försvarsanläggningar och unika växtplatser.

Foto: Johan Hammar
Visa fler bilder
Karta >

Här vandrar du till stor del på cykelvägen Utflyktstigen och passerar genom ett öppet jordbrukslandskap. Här finns gott om platser för rekreation, vackra försvarsanläggningar och unika växtplatser.

Natur

I skuggan av Bokskogens högresta träd väntar lägerplatsen Torup, där en liten bäck virar sig ett halvt varv kring lägret. En väl trampad stig leder dig till navet i området, slott med park och allt som hör där till. Därefter färdas du på cykelvägar västerut, mot Bulltofta. Innan du når de öppna vidderna insup den rika lövskogen med både gul-, vit- och blåsippa.

I höjd med Bara hittar du Sveriges enda växtplats för bantistel. Den flyttade förmodligen hit med tåg och upptäcktes 1923. Närmare staden finns en liten sjö att upptäcka, Husie mosse. Som namnet anger var sjön tidigare en mosse. Håll utkik efter bland annat orkidéer.

Kulturhistoria

En gång byggdes det som en försvarsborg med vallgrav, vindbrygga och försvarstorn för kanoner - idag är det Torups praktfulla slott. Några hundratal meter bort hittar du kullen Askebacken. Här fanns en tidig borg att ta sin tillflykt till, men på 1530-talet förstördes den.

Bokskogen blev populärt utflyktsmål redan i början av 1800-talet. När järnvägen Malmö-Genarp invigdes 1894 strömmade besökarna till och ett stickspår drogs till Torup. Järnvägen lades så småningom ner och den gamla banvallen blev cykelväg.  Den kallas idag Utflyktsstigen och du följer den längs etappen.

Promenaden genom Södra Sallerup är en historisk resa i sig. Runt kyrkan finns flera ålderdomliga byggnader med den kringbyggda Wowragården som höjdpunkt. Här kan du gå på upptäcktsfärd både ute och inne. Bulltofta är idag ett rekreationsområde med utrymme för många olika aktiviteter. Här fanns tidigare flygplats och längre tillbaka en vidsträckt ljunghed och Bulltofta by.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus