Etapp 4: Hässleholmsgården-Rännarehusen

Etappen börjar på asfalt och över grusade gångar med sikt över anlagda dammar med fåglar och blomster. Du fortsätter på allt smalare stigar genom bokskog och uppför åsens brant.

Foto: Johan Hammar
Visa fler bilder
Karta >

Etappen börjar på asfalt och över grusade gångar med sikt över anlagda dammar med fåglar och blomster. Du fortsätter på allt smalare stigar genom bokskog och uppför åsens brant.

Natur

Här färdas du genom godsets allé, villaområden och förbi koloniträdgårdar mot landsbygden och Magle våtmark. Våtmarken är ett vattenreningsprojekt som blomstrar. I anlagda dammar finns fåglar att skåda och gömsle och torn som underlättar spaning. Sommarhalvåret pryds dammvallarna av färgsprakande blommor.

Göingeåsens nordliga kant är klädd med välväxt bokskog. Följ leden eller ta en liten extratur till Trollberget och dammen intill, en liten pärla där berget går i dagen och tystnaden är talande. Vid Rännarehusen finns ett torp och runt knuten flera tilltalande hagmarker. Håll utkik efter ovanliga växter.

Kulturhistoria

Hässleholmsgården är ursprunget till staden Hässleholm. Ägarens intresse för tåg och järnväg spelade stor roll då han 1860 skänkte bort den magra marken där rälsen skulle gå. En stationsbyggnad senare fungerade det utmärkt att sälja tomter intill.

Söder om Stattena går du på en liten slingrande väg. Detta är den gamla vägen som bar till staden Hässleholm. Magle våtmark var mossmark som användes för slåtter och på den tiden anslöt till Finjasjön. Sjöns vattennivå var nämligen 3 meter högre än idag och järnvägsbanken stenskoddes för att tåla vågorna.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus