Etapp 5: Rännarehusen-Lillsjödal

Vandra på grusvägar genom skog, förbi betade hagar och idylliska byar. Stigen går på en ås med artrik brant och över en ringlande getrygg. Slå läger vid en trivsam badsjö.

Foto: Johan Hammar
Visa fler bilder
Karta >

Vandra på grusvägar genom skog, förbi betade hagar och idylliska byar. Stigen går på en ås med artrik brant och över en ringlande getrygg. Slå läger vid en trivsam badsjö.

Natur

I norr går du på en upp emot 80 miljoner år gammal horst, Göingeåsen. I söder vandrar du över istidsskapelser från senaste smältperiod, rullstensåsar vid Lillsjödal.

Etappen går till stor del genom skog. Du passerar enstaka betade hagar i norr och kring Björkeberga finns de fria vidderna. Granskog är vanligt men turen bjuder även på rikligt med bokskog. Längs Göingeåsens brant har skogen utvecklats nästan på egen hand och är rik på olika växt- och djurarter. Partier med vulkanisk berggrund ger flora utöver det vanliga och du hittar betesmark med udda blomster på flera platser. En bit från leden finns en slocknad vulkan.

Kulturhistoria

Ibland följer leden gamla färdvägar och du kan se hålvägar i terrängen bredvid stigen. Lägg också märke till vägen på rullstensåsens topp. Människan har fotvandrat till Brönnestad åtminstone sedan 1100-talet, då kyrkan byggdes. Notera den unika klockstapeln från 1492.

I närheten av Horröd finns ett ännu äldre spår; ett stenblock med över hundra skålgropar från bronsåldern. Du passerar ålderdomliga byar som Nösdala och Lunnahöja. Här och var snubblar du över ruiner efter torp, kvarnar och vid Björkeberga ett gammalt brännvinsbränneri.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus