Etapp 2: Nybrostrand – Löderups strandbad

Här möts du av ett böljande backlandskap med frikostig utsikt över Östersjön. Uråldriga formationer finner du under färden.

Slående vacker utsikt vid Ales stenar, Sveriges bäst bevarade fornlämning<br />
                  Vacker utsikt från Kåsebergaåsen.<br />
                  Foto: Josefine CarlssonBöljande beteshagar uppe på höjd.<br />
                  Foto: Josefine CarlssonSkåneledens skyltar visar vägen i Kåseberga hamn.<br />
                  Foto: Josefine Carlsson
Visa fler bilder
Karta >

Här möts du av ett böljande backlandskap med frikostig utsikt över Östersjön. Uråldriga formationer finner du under färden.

Natur

Längs en sandig strandpromenad vandrar du förbi Nybrostrand. Öster om samhället följer du en gång/cykelväg runt Kabusa skjutfält mot Hammar innan du återansluter till kustlinjen vid Hammars backar. Imponerande vyer för tankarna snarare till en irländsk kustlinje än en skånsk.

Följ den milslånga Kåsebergaåsen vidare österut. Räkna med ett antal staket med övergångar att ta dig över. Kåsebergaåsen skapades av den döende inlandsisen för cirka 15 000 år sedan. Backsluttningen tuktas ständigt av havet och branten blir allt skarpare.  På backarna finns ovanlig sandstäpp, doftrika örter och gott om fjärilar. Det är en lämplig plats att skåda flyttande sjöfåglar under våren.

En del av åsen består av det omtalade Hammars backar. Här kan du frossa bland gullvivor, backsippor och mängder av doftrika örter. Sista sträckan mot etappmålet sker på vägar i utkanten av Löderups strandbad och längs en stig förbi Backåkras artrika hedar och in i strandskogen i Hagestads naturreservat.

Kulturhistoria

På Kåsebergaåsen ståtar Sveriges största skeppssättning - Ales stenar. De 59 stenarna är en annorlunda samling med olika bergarter och mönster. Hur de kommit hit och varför är alltjämt en gåta.

Den fyrlängade gården Backåkra köptes av Dag Hammarskjöld, FN: s generalsekreterare 1953-61, för att bevara det säregna hedlandskapet. På platsen för hans planerade kapell finns en meditationsplats med rogivande utsikt.

Löderups strandbad är byggt på gammal havsbotten. Havets vågor tar med sig delar av stranden, och ibland även byggnader. En stor del av den finkorniga sanden lastas sedan av vid Sandhammaren, några kilometer österut.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus