Etapp 10: Järavallen - Löddeköpinge

På promenadstigar och kustvägar vandrar du utmed en långgrund bukt. Genom tallskog i strövområde, över öppen mark med vida vyer och fågelrika strandängar. Möt medeltida fiskeläge och vikingatidens stora handelsplats.

Solnedgång över kustlinjen i Järavallens strövområde<br />
                  Foto: Johan HammarFikapaus vid Järavallens strövområde.<br />
                  I Järavallen finns två anlagda sjöar <br />
                  Foto: Johan Hammar
Visa fler bilder
Karta >

På promenadstigar och kustvägar vandrar du utmed en långgrund bukt. Genom tallskog i strövområde, över öppen mark med vida vyer och fågelrika strandängar. Möt medeltida fiskeläge och vikingatidens stora handelsplats.

Natur

Du vandrar längs stigar och promenader genom strövområdet Järavallen. Här är det tallskog och öppna marker med små glittrande sjöar som gäller. I väster väntar blomrik strandäng och utkikstorn.

Den långsträckta vallen som följer dig nästan vart du går längs Öresundsleden är en mer än 4 000 år gammal strandvall, kallad Littorinavallen eller Järavallen. Den syns tydligt i strövområdet.

Leden passerar den välansade golfbanan och följer kustvägen längs den långgrunda Lundåkrabukten. Här hittar du rymd och sikt över hav, åkermark och strandängar. Botanisera bland ängarnas tuffingar, växter som är anpassade efter det blöta och saltmättade eller det riktigt torra och karga. Luftrum och strandängar vibrerar av fåglars verksamheter och under buktens yta samlas fiskar för lek. Hotspots är ängarna vid Järavallen, Barsebäckshamn och Salviken.

När du viker av inåt land finns Kävlinge å och Lödde ängar att upptäcka.

Kulturhistoria

Du färdas genom Barsebäcksområdet. Som namnet anger handlade det ursprungligen om en bäck men både kyrkbyn och det som skulle bli Barsebäcks gods finns omnämnda redan på 1100-talet. Godset var då ett fästningsverk omgivet av vatten. Sedan 1748 driver släkten Hamilton jordbruk här och godset är inte öppet för allmänheten.

Vid Barsebäcks Saltsjöbad blir leden stigbunden och strax ligger Stenbocksvallar vid dina fötter. Försvarsvallarna anlades under tidigt 1700-tal - av Skånes guvernör Magnus Stenbock. Strax söder om går du genom Barsebäckshamn, under medeltiden ett fiskeläge för sillfiske.

År 1965 lades planerna för kärnkraftverket i Barsebäck, 10 år senare skapades den första kärnreaktionen. Verket levererade el i 30 år, lades ner 2005 men sköts än idag. Idag håller man utbildningar och har infocenter med utställning.

På näsets högsta punkt hittar du en av Skånes bäst bevarade gånggrifter, Gillhög. Vill du studera innandömet i denna stenåldersgrav finns en gång som leder dig in. Ta med ficklampa!

Både stenåldersbåtar och vikingaskepp har navigerat längs Kävlinge/Lödde å och under vikingatiden utvecklades Löddeköpinge till en stor handelsplats.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus