Etapp 20: Foteviken - Ljungens camping

En kustvandring med maximal semesterkänsla, genom storstilad natur och småstadsidyll. Stigar och promenader tar dig med till vikingland, medeltidens kärna och den moderna solbadarens högsäte. Falsterbohalvön är också synonymt med fåglar, hästar och segeläventyr.
Gör en konstrunda till fots, en matvandring mellan krogar, komplettera med bad och fiske efter behov. Tänk på att en stor del av halvön är naturreservat med särskilda regler att följa.

Klassiska badhytter i Skanör-Falsterbo<br />
                  Foto: Mickael TannusSkåneledens skyltar visar vägen<br />
                  Foto: Mickael TannusFalsterbofyren<br />
                  Foto: Johan HammarFalsterbo strand<br />
                  Foto: Johan HammarPå vandring runt Falsterbohalvön<br />
                  Foto: Johan HammarSanddyner vid falsterbo<br />
                  Foto: Mickael TannusSpana in husen i Skanör<br />
                  Foto: Mickael TannusHamnen och havet i Skanör<br />
                  Foto: Mickael Tannus
Visa fler bilder
Karta >

En kustvandring med maximal semesterkänsla, genom storstilad natur och småstadsidyll. Stigar och promenader tar dig med till vikingland, medeltidens kärna och den moderna solbadarens högsäte. Falsterbohalvön är också synonymt med fåglar, hästar och segeläventyr.
Gör en konstrunda till fots, en matvandring mellan krogar, komplettera med bad och fiske efter behov. Tänk på att en stor del av halvön är naturreservat med särskilda regler att följa.

Natur

Falsterbohalvön är en storslagen upplevelse av sand. Förutom de dolda moränkullarna som vilar under, de som en gång stoppade upp vågornas lek och lät sandrevlar växa på höjden. De revlar som växte upp över vattenytan fick vinden fatt i, formade och omformade med böljande sanddyner. Så gick det till när Falsterbohalvön och Måkläppen började resa sig ur havet för omkring 4000 år sedan. Bildningen kallas tombolo, där sandbankar förbundit "öar" av hårdare material.

Det sandvandrande havet kring halvön saknar motsvarighet i Sverige och är Skånes största naturreservat. Sandbottnarna och det grunda vattnet bjuder in fiskar som sill, horngädda, piggvar och sjurygg att leka och lägga rom. Mängder av fiskyngel tillbringar sina första år här och att tusentals fåglar hittar hit, till detta välfyllda skafferi, är inte förvånande.

Halvön är dessutom spångbräda för många av Nordeuropas flyttfåglar. De samlas här innan de tar sats inför resan söderut. Fågellokalen är internationellt känd och hotspots hittar du vid Knösen, Flommen, Skanörs Ljung och Falsterbo fyr. Vid fyren utförs dessutom ringmärkning av flyttfåglar.

Vandra vidare längs fårade stigar, över ljunghedens torra tuvor och fukthålor. Skanörs ljunghed visar hur större delen av halvön såg ut för 150 år sedan, då området var utmark och fyllt av betesdjur. För att bevara landskapet och den speciella floran vårdar långhårig skotsk höglandsboskap heden. Norrut följer du kusten mot Knösen, förbi fler artrika betesmarker. Håll utkik efter strandmalört och den flotta växten blå svärdslilja.

Stigarna över Flommen ger en sällsam vandringsupplevelse.  Här har du strandängar med revlar och laguner och du kan se småfisk och grodyngel pila omkring bland tuvorna. Annorlunda fåglar som skärfläcka och strandskata häckar och den oskattbara grönfläckig padda har sitt residens här.

Strax har du sälarnas hemvist alldeles intill. Den halvmilen långa sandreveln Måkläppen har kolonier med både knubb- och gråsäl, de föder upp sina kutar här. Du får inte beträda ön, med undantag av perioden november till januari.

Kulturhistoria

Att namnet Foteviken leder tankarna till vikingar är rätt på många sätt. Här finns framför allt Fotevikens museum och Vikingastad. Faktum är att du befinner dig i bygd som var attraktiv under denna tid. Vid Fotevikens inlopp finns en över 300 meter lång spärr som började byggas under 980-talet. Spärren består av sten och resterna efter en handfull vikingaskepp och har fungerat som skydd. Tydligen inte tillräckligt då slaget vid Foteviken utspelade sig här år 1134.

När du äntrar gång-och cykelvägen är det badturismen som talar sitt språk. Under dig vilar Falsterbobanans banvall som invigdes 1904 för att transportera badgäster till stränderna. Badgästernas invasion har lämnat spår i form av arkitektritade stationshus, badhotell och sommarvillor. Och badhyttorna.

När du närmar dig Skanör kan du låta fantasin spinna till en helt annan tid. Då viken var fylld av medeltida skepp som låg för ankar, marken översållad av grå fiskebodar och det myllrade av fiskare och långväga köpmän. Det var 1200-1300-tal, sillens era, Falsterbonäsets storhetstid och dags för den välkända Skånemarknaden. Ser du groparna i marken? Resterna efter flera hundra fiskebodar.

Alldeles i utkanten av Skanör vandrar du förbi borgkullen efter Skanörs borg.  Borgen var verksam under 1200- och 1300-talet. I södra delen av Falsterbo finns resterna efter borgen Falsterbohus och dess föregångare. Borgen var fogdens huvudsäte från början av 1400-talet fram till 1530.

Följ strand- och golfstigar över halvöns södra spets, förbi den tvåhundraåriga fyren och den uråldriga fyrplatsen Kolabacken.

När du viker av österut kan du välja vandring på stranden eller att sicksacka bland mäktiga klitterbackar. Att via Falsterbos gator och prång bege sig upp till den lilla stadens museum, kyrka och konsthall rekommenderas varmt.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus