Etapp 9A: Ven runt

En behaglig vandring längs grusväg med vidunderlig utsikt över Öresund tar dig igenom ett artrikt naturreservat och förbi kultur- och vetenskapshistoriskt spännande platser.

Foto: Mickael TannusBäckviken<br />
                  Foto: Mickael TannusFoto: Mickael TannusFoto: Mickael Tannus
Visa fler bilder
Karta >

En behaglig vandring längs grusväg med vidunderlig utsikt över Öresund tar dig igenom ett artrikt naturreservat och förbi kultur- och vetenskapshistoriskt spännande platser.

Natur

Med sin branta kustlinje reser sig Ven likt en platå ur Öresund. Tack vare formen utgör ön en enda stor utsiktsplats, men en vacker vy över den svenska och danska kusten. De gräsbevuxna branterna - mer kända som Backafallen - är ett naturreservat, skyddat för sin artrikedom bland både djur och växter. Här frodas Jättefräken, en fridlyst växt som bara finns i ett fåtal exemplar på fastlandet. Den vackra Rosenmalvan som växer på branterna och uppe på ön är också karakteristisk för Vens flora. Backafallen bryts på sina ställen av med mjuka sandstränder.

Ta en avstickare söderut vid dammen vid Möllebäckens utlopp för att beundra de dramatiska kustklinterna. Här gnager havet ständigt på branterna så att det rasar lite då och då. I de blottade branterna häckar ett tusental backsvalor som gräver sina bohål i branterna

Mellan Norreborg och Haken är Backafallen mer skogbevuxna och ger ett lummigare intryck än på resten av ön. Framåt Hakens fyr börjar Backafallen bli bättre betade och vårprakten med blommande gullviva kan vara magnifik.

Kulturhistoria

Under 1500-talets andra del präglades Ven av Tycho Brahes närvaro och hans vetenskapliga bedrifter som gjort Ven känt utanför Sveriges gränser. Nära Möllebäckens utlopp i havet finns en nygrävd damm med samma läge som en av Tycho Brahes dammar. Där fanns en papperskvarn för att tillverka papper till den världsberömde astronomen.

På Backafallsbranten vid det lilla fiskeläget Kyrkbacken ligger Sankt Ibbs kyrka från 1200-talet. Den vitkalkade kyrkan uppe på branten har varit ett betydelsefullt sjömärke genom tiderna.

Vid Mossen gör leden en tvär sväng ner mot havet. Mossen är en skogbevuxen ö i åkerlandskapet; som namnet antyder är det en mosse där bönderna kunde ta torv till bränne förr i tiden. Med tiden har mossen växt igen med skog. Väl framme vid Stade och havet kan du ta en rast vid en betongbunker som minner om beredskapstiden under andra världskriget. Då anlades en försvarslinje längs kusten för att skydda från angrepp västerifrån. 

Vid Norreborgs hamn når du tegelkusten. Här har legat många tegelbruk och stora mängder lera har grävts ut ur branterna och bränts till tegel. Stränderna mellan Norreborg och Haken vittnar om detta genom mängder med vackert havsslipade tegelstenar i strandlinjen.

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

blog comments powered by Disqus