Nu har Roland sprungit hela Skåneleden

Photo: Roland Fors

I 70-årspresent till sig själv utmanade Roland sig att springa hela Skåneleden under 2019. I början av oktober sprang han sista etappen mellan Vejbystrand och Ängelholm och har då avverkat totalt 130 mil Skåneled.

Strax före jul 2018 började Roland Fors att planera sina fysiska aktiviteter och sina mål för 2019. Det var då det blev självklart för honom att han skulle ta sig an Skåneleden.

-Jag hade sprungit och vandrat delar av den tidigare men ville nu genom att ta mig an hela och utforska Skåne från ett löparperspektiv. Jag bestämde mig också för att filma och fota varje etapp jag sprang och lägga upp på min hemsida www.skaneled.se för få andra att börja springa, som ett komplement till Skåneledens egna fina och mycket informativa sida, säger Roland.

Roland sprang de första etapperna på SL4 Österlen från Ystad till Löderups strandbad i början av året, sedan fortsatte runt hela Skåneleden Österlen i februari. Löpandet avslutades i oktober på SL1 Kust till kust med etapperna runt Bjärehalvön, Båstad – Hovs hallar – Torekov – Vejbystrand – Ängelholm.

-I princip kan man säga att jag Skåneleden under alla årstider och det har varit en upplevelse i sig att se naturens förändringar på riktigt nära håll, säger Roland.

Vad minns Roland bäst och vilken etapp har varit roligast att springa?

-Det är svårt att betygsätta varje enskild etapp eftersom varje etapp har något som berör. När jag sprang över Hammars backar trodde jag att jag var på Irland. De milsvidda sandstränderna vid Sandhammaren gjorde mig lyrisk. Att få stå uppe på Stenshuvud i vårsol och blicka ut över Östersjön  och sedan fika på Kiviks musteri är också ett härligt minne. Jag häpnade över Drakamöllans naturreservat med sina gigantiska ljunghedar. Jag såg den första vitsippan och citronfjärilen på Ås till ås. Jag passerade Söderåsens nationalpark i oklädd bokskog så inget hindrade mig att se den sagolika oskånska utsikten. Jag sprang över Kullaberg då boken började slå ut och blickade ut över Öresund från fyren och tänkte på alla skepp som förlist där utanför. Som ni förstår, upplevelserna och intrycken är många!  

Sammanfattningsvis tycker Roland att det har varit ett underbart och härligt projekt. Enligt honom har inte själva löpningen varit utmaningen utan själva logistiken att ta sig till och från olika etapper med tåg och buss och ibland med bil.

-Det har blivit långt över 100 timmar med Skånetrafiken, en del dagar nästan 7 timmar från och tillbaka till Ystad där jag bor. Jag har därför inte bara lärt känna Skåneleden utan också insett vilket bra kommunikationsnät vi har i Skåne genom Skånetrafiken. För utan dem hade det varit svårt att klara min utmaning.

Nu skissar Roland på nästa års utmaning som även den kommer hamna i Skåne. Och det ser ut att handla om våra nationella cykelleder...