Ven runt

Med sin branta kustlinje reser sig Ven likt en platå ur Öresund. Tack vare formen utgör ön en enda stor utsiktsplats, men en vacker vy över den svenska och danska kusten.

Photo: Aleksandra Boguslawska

Var? Bäckviken-Kyrkbacken-Bäckviken. Längd: 12 km Svårighet: Medel

2017 invigdes Skåneleden på Ven, en rundvandring som tillhör SL5 Öresundsleden. Strax efter att färjan har lagt ut från hamnen passerar vi Gråen på den södra sidan. Gråen är en försvarsanläggning som påbörjades 1748 för att skydda Landskrona hamn mot militära angrepp. Den blev dock aldrig klar då man efter en tids byggande insåg att det skulle ta flera hundra år att färdigställa. Idag är Gråen både ett fornminne och ett naturreservat.

Därefter följer en halvtimmes färd på Öresund som är en av världens mest trafikerade farleder. När vi närmar oss Bäckviken och Ven kan vi studera branterna – Backafallen som betats av kreatur i århundraden. Inåt landet utgörs Ven i huvudsak av ett jordbrukslandskap och naturen finns i huvudsak längs stränderna. Väl inne i Bäckviken kan man unna sig en Hvenglass innan vandringen på bra stigar tar vid. Skåneleden på Ven är en rundtur och vi väljer här att börja med att följa landsvägen upp för backen. Vid cykeluthyrningen tar vi av söderut och följer Nämndemansvägen mot Möllebäcken. Ungefär halvvägs kan man göra en avstickare till Nämndemansgården, ett museum och ägs och drivs av Hvens hembygdsförening. Nämndemansgården har öppet sommartid. 

Nära Möllebäcken utlopp i havet finns en nygrävd damm med samma läge som en av Tycho Brahes dammar. Där fanns en papperskvarn för att tillverka papper till den världsberömde astronomen som verkade på ön i slutet av 1500-talet. Passa på att ta en paus nere vid stranden. Väl uppe vid dammen igen kan man ta en lite avstickare söderut för att beundra de dramatiska kustklinterna. Här gnager havet ständigt på branterna så att det rasar lite då och då. I de blottade branterna häckar ett tusental backsvalor som gräver sina bohål i branterna.

Tillbaka på Skåneleden vänder vi norrut och går på en smal grusväg i kanten på branterna. Utsikten mot Kyrkbacken och Danmark är hänförande. Vid Vingestikärret viker vi av från havet och in på Kärleksstigen och går mot öns centrala delar. Efter knappt 300 meter kan man göra ytterligare en avstickare och beskåda Kungsgårdens monumentala ekonomibyggnader. 

Uppe vid Landsvägen kan man besöka Tycho Brahe muséet som är inrymt i en kyrkbyggnad och se resterna efter hans astronomiska observatorieanläggningar – Stjärneborg. Där efter följer en vandring längs Landsvägen. Längs vägen finns möjligheter att få sig en bit mat eller proviantera i byns butik. Efter en skarp sväng på Landsvägen vid Prästasvängen bär det av ned mot Kyrkbacken. På backafallsbranten ligger Sankt Ibbs kyrka från 1200-talet. Den vitkalkade kyrkan uppe på branten har varit ett betydelsefullt sjömärke genom tiderna.

Väl nere i hamnen finns möjligheten att ta ett dopp. Här finns också en hållplats med buss mot Bäckviken för den som vill vandra en kortare tur. Vi följer stranden en bit norrut tills bebyggelsen tar slut där går vi upp i branten och in över land igen.

När vi kommer till Mossen gör Skåneleden ytterligare en tvär sväng ner mot havet igen. Mossen är en skogsbevuxen ö i åkerlandskapet, som namnet antyder är det en mosse där bönderna kunde ta torv till bränne förr i tiden. Men tiden har mossen växt igen med skog. Väl framme vid Stade och havet kan vi ta rast på en betongbunker som minner om beredskapstiden under andra världskriget. Då anlades en försvarslinje längs kusten för att skydda från angrepp västerifrån. Här kan vi se både Helsingör med Kronborg och Helsingborg med Kärnan. Här är Öresund som smalast och Danmark tog tull av passerande fartyg från 1429 till 1857.

Vi fortsätter längs kusten på den ganska nyligen anlagda gång- och cykelvägen uppe på åkerkanten. Utsikten är magnifik och man kan se liknade branta stränder mellan Landskrona och Helsingborg. Då och då under vinterstormarna kan det rasa ordentligt i branterna och stigen få flyttas in till säkrare mark.

Vid Norreborgs hamn har vi nått tegelkusten. Här har legat många tegelbruk och stora mängder lera har grävts ut ur branterna och bränts till tegel. Stränderna mellan Norreborg och Haken vittnar om detta genom mängder med vackert havsslipade tegelstenar i strandlinjen. På denna sträcka finns en hel del bebyggelse och en campingplats. Backafallen är här också mer skogsbevuxna och ger ett betydligt lummigare intryck är resten av ön.  Framåt Hakens fyr börjar backafallen bli bättre betade och vårprakten med blommande gullviva kan vara magnifik. Strax efter hakens fyr följer ett lite märkligt parti där stigen går fram längs havet med en stenskoning i havet och en brant vägg in mot land. Sista biten tillbaka till Bäckviken går längs branta Backafall som ska betas. Framme vid Bäckviken är cirkeln sluten och vi har promenerat en sträcka på ca 12 km.