Etapp

14 Agusa - Brösarp

  • Längd

    16 km

  • Svårighetsgrad

    Medel

Mickael Tannus

Längs stigar och småvägar tar du dig fram på Linderödsåsen. Här vandrar du över gammal utmark med fattig hedbokskog och över staket in till rika hagmarker med betande kor och får. Du passerar en ödekyrkogård, en museijärnväg med åkta ånglok och får en gli

Natur

Vid lägerplatsen Agusa har du utsikt över vilthägn med kronhjort och vildsvin. Norrut följer du stigar på rullstensåsen Jären, östra Skånes största. Här står högrest bokskog och närmare Hörröd hittar du jätteekar. De väldiga träden är förstklassiga bostäder åt insekter och fåglar.

Öster om byn kliver du in i en enefälad med spännande flora. Längs den smala stigen får du en förnimmelse av hur en stor del av Linderödsåsen såg ut för hundratalet år sedan.

Efter vandring längs mindre vägar och spänger väntar betesmarken Äskebjär. Bland enebuskar och betande kor hittar du backtimjan, mandelblomma, flera olika orkidéer och en härlig utsikt. På stigar går du över Drakamöllans betade backar med örter som hedblomster och fältsippa. Exklusiva fågelarter som sommargylling, träd- och fältpiplärka trivs också här.

Etappen följer skogsvägar in i Maglehems ora, här finns en av landets största hedbokskogar. Närmare Brösarp väntar backar formade av den smältande inlandsisen.

Kulturhistoria

Byn Agusa är ålderdomlig med stengärdesgårdar och gamla hus, bland annat Agusastugan. Byn Hörröd har sina rötter i medeltiden och på höjden intill kyrkan finns ödekyrkogården till den gamla 1400-talskyrkan. På åsens sluttning hittar du en modernare kulturlämning, prästens kaffegrotta från år 1900.

Vid Äskebjär vandrar du förbi ett gravröse och söder om kliver du in i möllarens vackra landskap. Drakamöllan har fått sitt namn efter mjölnaren Drake, som hade sin kvarn vid Julebodaån. Här vandrar du rakt genom ett urgammalt kulturlandskap, där betning kombinerades med åkerbruk.

Maglehems ora är en gammal utmarksskog och betades av svin. Grisarna drevs flera mil, bland annat från Glimmingehus, för att äta sig feta på ollon i bokskogen.

Norr om Brösarp går du förbi byns galgbacke. Här stod galgarna väl synliga och "fostrande" för alla och envar. Avsluta med en avstickare till den fyrlängade Glimmebodagården eller Brösarps museijärnväg.

Karta

Använd kartans planeringsverktyg för att se boendealternativ, restauranger och sevärdheter längs leden.

Öppna kartplanerare

16 km

Medel

Hur fungerar graderingen?

Baserat på 11 röster

Skog

Böljande

Längs leden

Ledstatus

Lägerplats

Vatten

Rapportera avvikelse

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

Drakamöllan Fotograf: Mickael Tannus
Drakamöllan Fotograf: Mickael Tannus

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns inspiration och tips på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika tema.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp