Etapp

1 Sölvesborg - Grundsjön

  • Längd

    14 km

  • Svårighetsgrad

    Medel

Jenny Brandt

Längs stigar och småvägar vandrar du upp på Ryssberget. Här finns rikt med skog, hisnande vy över Listerlandet och stenar från en urgammal issjö.

Natur

Etappen börjar vid stationen i Sölvesborg och leder dig ut ur staden och upp mot Ryssberget. På skogsvägar och steniga stigar går du genom lövskog, förbi utsikt över Listerlandet, och mot Ryssbergsstugan. Klappervallar med rundade stenar vid stigens sida visar var Baltiska issjön hade sin strandlinje, för 12 000 år sedan.

Ryssberget är en horst som höjer sig 150 meter över havet. På åsen möts Skåne och Blekinge län och här finns också Blekinges största bokskog. På skogsbilvägar genom granplanteringar fortsätter vandringen uppåt. Närmare Grundsjön ändrar naturen karaktär och backar med artrik bokskog kantar leden. Vissa områden är klassade som nyckelbiotoper.

Kulturhistoria

Denna etapp av Skåneleden är en av de äldsta och färdigställdes hösten 1978. Spana österut och håll utkik efter Gammalstorps kyrka. Fram till 1900-talets början låg den på en ö i sjön Vesan. På ön fanns tidigare en 1100-talskyrka och ännu längre tillbaka en hednisk kultplats. Tillhörande by låg på fastlandet. Vespan sänktes för att ge åkermark.

Karta

Använd kartans planeringsverktyg för att se boendealternativ, restauranger och sevärdheter längs leden.

Öppna kartplanerare

14 km

Medel

Hur fungerar graderingen?

Baserat på 27 röster

Sjö

Skog

Längs leden

Ledstatus

Lägerplats

Vatten

Rapportera avvikelse

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

Beundra de öppna vyerna från Ryssberget Fotograf: Jenny Brandt
Vandra på skogsbeklädda Ryssberget Fotograf: Jenny Brandt

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns inspiration och tips på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika tema.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp