Etapp

3 Östafors - Bökestad

  • Längd

    9 km

  • Svårighetsgrad

    Lätt

Jenny Brandt

Här går du på stigar och spångad led genom underskön natur rik på skog och vatten. Du passerar en sprudlande fors och Raslångens flikiga sjösystem.

Natur

Lägerplatsen Östafors omges av brusande forsar, rullstensåsar och artrik skog. Bland annat växer här den sällsynta ormbunken safsa (kungsbräken).

Följ stigar och skogsvägar genom kuperad lövskog och över staket in en betad skog. En smal spång leder dig över fuktskog och plötsligt har du passerat gränsen till Blekinge.

På en slingande stig leds du åter in i Skåne län. Mellan träden skymtar den långsmala och flikiga sjön Raslången. På en smal landremsa går du mellan sjöarna Raslången och den lilla Nejlikesjön. Sommartid stiger doften av pors när du passerar.

En av de vackrast belägna lägerplatserna längs Skåneleden är Bökestad. Här möts vandringsled och kanotled och lägerplatsen är mycket välbesökt.

Längs hela etappen är tystnaden märkbar och enbart naturens ljud finns omkring dig.

Kulturhistoria

Kring forsen i Östafors fanns tidigare en hel industri med bostäder runt om. Här fanns sågverk, smedja, ett antal kvarnar, elkraftverk och spikfabrik. Ett träkors invid leden berättar om två träffsäkra tvillingars duell för länge sedan.

Vid länsgränsen Skåne - Blekinge finns kolbottnar. Träkolning var viktig för försörjningen och rykande kolmilor vanliga i skogsbygden. För ett otränat öga är spåren efter dem svåra att hitta. Förr fraktades mängder av timmer på sjön Raslången. Timret flottades och drogs av roddare.

Karta

Använd kartans planeringsverktyg för att se boendealternativ, restauranger och sevärdheter längs leden.

Öppna kartplanerare

9 km

Lätt

Hur fungerar graderingen?

Baserat på 23 röster

Sjö

Skog

Längs leden

Ledstatus

Lägerplats

Vatten

Rapportera avvikelse

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

Stanna upp och njut av utsikten över sjön. Fotograf: Jenny Brandt
Möt tystnaden i skogarna vid Bökestad. Fotograf: Jenny Brandt
Lugnet lägger sig vid sjön Raslången. Fotograf: Jenny Brandt

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns inspiration och tips på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika tema.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp