Etappe

18 Limhamn - Klagshamn

 • Etappenlänge

  13.3 km

 • Schwierigkeit

  Leicht

Apelöga

Promenadvänliga vägar leder dig förbi fiskehoddor, en gammal sumphamn, den ståtliga Öresundsbron och en strandäng med sällsynta växter och djur.

De mysiga kvarteren med gathus i Gamla Limhamn växte fram i början av 1800-talet då fiskenäringen tog fart. På den tiden använde fiskarna de färgglada fiskehoddorna för att förvara sina redskap, idag råder här fortfarande aktivitet men i betydligt mindre skala än för hundra år sedan.

På grus, asfalt och stigar vandrar du vidare till Sibbarp där du kan besöka kallbadhuset eller kolla in den populära skateparken. I den lilla bukten eller i ”Sumpehamnen” som den kallades förr, ser du ytterligare några fiskehoddor. Under 1920-talet ägde Lunds Domkyrka marken och dom ville inte veta av någon utfyllnad på sin mark, och det var så Sumphamnen kom till.

Vandra vidare mot Lernacken, en udde som till stora delar är konstgjord och består av restprodukter från Limhamns kalkbrott som ligger en bit därifrån. Här har du magnifik utsikt över Öresundsbron som invigdes 2000. Öresundsförbindelsen omfattar en 7,8 km lång bro och en 4,1 km lång konstgjord ö som heter Pepparholmen.

Bunkeflo strandängar är Malmös första naturreservat, här finns en rad sällsynta växt- och djurarter som dansk iris, strandrödtoppa och pimpinellaros. Varje år svämmas ängarna över av saltvatten, vilket gör att enbart specialanpassade växter klarar sig där. På sandbotten finns ålgräsängar som är viktiga för den biologiska mångfalden och som fungerar som lekplats och skydd för bland annat märlkräftor, ål och horngädda.

Den lite mindre och lummiga Klagshamnsstranden bjuder på kristallklart vatten och flera badbryggor för den som vill ta ett svalkande dopp. Här finns även en klätterställning, toaletter och dusch.

I nära anslutning till stora delar av etappen finns det bussar om du vill hoppa av och på längs med etappen. 

13.3 km

Leicht

Wie funktioniert die Einstufung?

 • 7-15 km
 • Barnfamiljer
 • Kustnära
 • Kollektivtrafik
 • Skåneleden

Campingplatz

Wasser

Höhenunterschied

Abruft Höhendifferenz...
item.photographer
item.photographer
item.photographer
item.photographer
item.photographer

Sehenswürdigkeiten entlang der Etappe

Suchen Sie für Ihre Wandertour nach einer Unterkunft oder einem gemütlichen Café? Hier finden Sie einige der Sehenswürdigkeiten und interessanten Plätze entlang der Etappe.

Wandervorschläge

Sie wissen nicht genau, wo Sie wandern möchten? Lassen Sie sich durch unsere Auswahl verschiedener Strecken inspirieren – es gibt kurze und lange, mit oder ohne Übernachtung sowie mit verschiedenen Themen.

Alle anzeigen
von

Aktuelles

Hier gibt es Neuigkeiten zum Radweg, sowie aktuelle Umleitungen oder Einschränkungen.

Alle anzeigen

Weiter auf der Weg

Frühere Etappe

Nächste Etappe