Etappe

20 Höllviken - Skanörs hamn

 • Etappenlänge

  16.2 km

 • Schwierigkeit

  Mittelschwer

Apelöga

En kustvandring med maximal semesterkänsla, genom storstilad natur och småstadsidyll. Stigar och promenader tar dig med till vikingland, medeltidens kärna och den moderna solbadarens högsäte.

Falsterbohalvön är en storslagen upplevelse av sand. Förutom de dolda moränkullarna som vilar under, de som en gång stoppade upp vågornas lek och lät sandrevlar växa på höjden. De revlar som växte upp över vattenytan fick vinden fatt i, formade och omformade med böljande sanddyner. Så gick det till när Falsterbohalvön och Måkläppen började resa sig ur havet för omkring 4000 år sedan. Bildningen kallas tombolo, där sandbankar förbundit "öar" av hårdare material.

Det sandvandrande havet kring halvön saknar motsvarighet i Sverige och är Skånes största naturreservat. Sandbottnarna och det grunda vattnet bjuder in fiskar som sill, horngädda, piggvar och sjurygg att leka och lägga rom. Mängder av fiskyngel tillbringar sina första år här och att tusentals fåglar hittar hit, till detta välfyllda skafferi, är inte förvånande.

Halvön är dessutom språngbräda för många av Nordeuropas flyttfåglar. De samlas här innan de tar sats inför resan söderut. Fågellokalen är internationellt känd och hotspots hittar du vid Knösen, Flommen, Skanörs Ljung och Falsterbo fyr. Vid fyren utförs dessutom ringmärkning av flyttfåglar.

Vandra vidare längs fårade stigar, över ljunghedens torra tuvor och fukthålor.

När du närmar dig Skanör kan du låta fantasin spinna till en helt annan tid. Då viken var fylld av medeltida skepp som låg för ankar, marken översållad av grå fiskebodar och det myllrade av fiskare och långväga köpmän. Det var 1200-1300-tal, sillens era, Falsterbonäsets storhetstid och dags för den välkända Skånemarknaden. Ser du groparna i marken? Resterna efter flera hundra fiskebodar.

Alldeles i utkanten av Skanör vandrar du förbi borgkullen efter Skanörs borg. Borgen var verksam under 1200- och 1300-talet. I södra delen av Falsterbo finns resterna efter borgen Falsterbohus och dess föregångare. Borgen var fogdens huvudsäte från början av 1400-talet fram till 1530.

Vandring runt Knösen

Sträckan genom Skanör-Hölls naturreservat, som rundar den så kallade Knösen, är mycket vacker. Tänk på att många av parkeringarna ute på udden och längs med Knösavägen är privata. Det är lämpligt att istället ställa bilen vid Skanörs kyrka om man vill påbörja sin vandring i Skanör.

16.2 km

Mittelschwer

Wie funktioniert die Einstufung?

 • 15-26 km
 • Medel
 • Kustnära
 • Kollektivtrafik
 • Storslagna vyer
 • Skåneleden
Helt fantastisk vandring. Rekommenderas varmt, även under vintern. Jag gjorde den 14 Februari 2022, började och slutade i Höllviken. Det blev 10km mer, men så värt det!! https://www.wikiloc.com/nordic-walking-trails/skaneleden-5-leg-20-and-21-hollviken-ljungens-camping-falsterbo-skanor-hollviken-95355713
Mar 2022
brigida

Campingplatz

Wasser

Höhenunterschied

Abruft Höhendifferenz...
Spana in husen i Skanör. item.photographer
Hamnen och havet i Skanör. item.photographer
item.photographer

Sehenswürdigkeiten entlang der Etappe

Suchen Sie für Ihre Wandertour nach einer Unterkunft oder einem gemütlichen Café? Hier finden Sie einige der Sehenswürdigkeiten und interessanten Plätze entlang der Etappe.

Wandervorschläge

Sie wissen nicht genau, wo Sie wandern möchten? Lassen Sie sich durch unsere Auswahl verschiedener Strecken inspirieren – es gibt kurze und lange, mit oder ohne Übernachtung sowie mit verschiedenen Themen.

Alle anzeigen
von

Aktuelles

Hier gibt es Neuigkeiten zum Radweg, sowie aktuelle Umleitungen oder Einschränkungen.

Alle anzeigen

Weiter auf der Weg

Frühere Etappe

Nächste Etappe